A bizonytalanság tartja fenn az alapkamatot

A gazdasági folyamatok alapján szükség lenne a jegybanki alapkamat csökkentésére, ám a bizonytalan globális helyzet, valamint a szerencsétlen, az ország csődközeli helyzetéről szóló korábbi kormánypárti nyilatkozatok miatt erre most nincs lehetőség.

Nem csökkenti hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az irányadó jegybanki alapkamatot – vélekednek egybehangzóan az elemzők, s ezt tükrözi a Reuters által készített felmérés is. Így a ráta 5,25 százalékon marad. Az elmúlt hónaphoz képest – amikor is megszakítva a korábbi csökkentési időszakot már szinten hagyta a mutatót a grémium – nem csökkent a pénzpiaci bizonytalanság, s nem rendeződtek az euró pai országok adósságproblémája, így nem sok tere van most a mérséklésnek –vélekedett Ádám Zoltán, a Takarékbank elemzési osztályának vezetője. Szinte teljesen egyetértett kollégájával Barta György, a CIB Bank stratégája. Annyival azonban kiegészítette az előzőeket, hogy a lazítás lehetőségét szűkítik a költségvetés egyelőre nem tisztázott elemei, azaz a továbbra is meglévő kérdőjelek.

Simor András most aligha jelent be változást
Simor András most aligha jelent be változást

A helyzetet nagyon jól leolvasható a forint és a ország adósságkockázatát tükröző, egyelőre még mindig 300 pont fölötti CDS-indexeken is. A magyar deviza árfolyama és a CDS-mutató sem tért vissza arra a szintre, amely az utóbbi időben sokat emlegetett kormánypárti, csődhelyzetet vizionáló nyilatkozatok előtt volt. Persze emelkedés több régiós ország esetében is megfigyelhető volt, ám Magyarország esetében a növekedés markánsabb. Ebből pedig azt a következtetést lehet levonni – állítják az elemzők –, hogy az ország megítélésében azért most még nagyobb a bizonytalanság, mint a korábbi időszakban, ami nem nyújt elég lehetőséget a jegybank számára az újabb lazításra.

Ádám Zoltán ugyanakkor sietett hozzátenni: a helyzet azért annyira nem drámai, hogy kamatemelésre lenne szükség, éppen ezért valószínű az elsődleges mutató szinten tartása. Barta György ezzel együtt úgy vélte, hogy a globális gazdaságban meghúzódó feszültségek miatt nem lesz csökkentés, ám növekedési szempontból, a reálgazdasági folyamatok, valamint a külső egyensúlyi mutatók alapján igényelné a gazdaság a mérséklést.

Ezzel együtt az év hátralévő részére vonatkozó előrejelzésében mégis óvatosabb a CIB Bank szakértője. Véleménye szerint az év hátralévő részében már csak egy, 25 bázispontos csökkentés lesz, így az alapkamat év végén az 5 százalékos szintre kerülhet. Ádám Zoltán ellenben úgy vélekedett, decemberre az irányadó mutató 4,75 százalékra süllyedhet. Megjegyezte azonban: ebben most azért kevésbé biztos, mint másfél-két hónappal ezelőtt.

Monetáris politikai szempontból a közeljövőben az infláció alakulásának nem megfelelő kiszámíthatósága, valamint a szabályozott árak alakulása jelenti a legnagyobb kockázatot – áll abban az összefoglalóban, amelyet az MNB május végén küldött el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. Hozzátették: az egyik legfőbb kihívás az euró bevezetésére vonatkozó hiteles, reális menetrend kialakítása. A jegybank nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az említett stratégiai kérdésekben továbbra is kész az egyeztetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.