A biztosítók a bankadó tizedét állnák

A Mabisz szerint több kis és közepes biztosító is kivonulhat a magyar piacról, ha a szektornak túl nagy részt kell vállalnia a pénzügyi különadóból. Becslésük szerint a biztosítók a 200 milliárd forintos teher tizedét tudják bevállalni.

– Húszmilliárd forintot tudnak vállalni a biztosítók a kormány által 200 milliárdosra tervezett, pénzügyi szektorra kivetett különadóból – mondta tegnap Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke. A Mabisz tisztában van azzal, hogy a tervezett 3,8 százalékos hiánycél eléréséhez az ágazatnak is áldozatot kell hoznia, ám amennyiben a szektorra az Orbán Viktor miniszterelnök programjában szereplő „bankadóból” aránytalan mértékű teher jut, az komoly károkat okozhat a biztosítóknak. Jelenleg a Mabisz konzultációkat folytat a kormánnyal, a megbeszélések várhatólag egy-két héten belül zárulhatnak le.

Kisbenedek szerint, ha a kormány célja az, hogy a válság idején osztogatott szubvenciókból szerezzen vissza valamit, úgy jobb lenne, ha azt onnan vennék el, ahová korábban kiadták. Úgy látja: nem szerencsés a biztosítók és a bankok nyereségességét a tavalyi adatok alapján összehasonlítani, mivel az torz képet mutat. Tavaly a bankok nyereségének egy jó részét elvitte a válság, ám ha az elmúlt tíz év adatait nézzük, akkor kiderül, hogy a biztosítók lényegesen kisebb nyereségrátával működtek, az elfogadható nyereségesség határán mozogtak – fogalmazott. A biztosítási szektor 2009-ben 79 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ám ebből 31 milliárdot egyetlen piaci szereplő tudhatott magának, míg 45 milliárdot öt másik hozott. Ez azt jelenti, hogy a többi 25 cég osztozott a szektor nyereségének tíz százalékán, s ezen belül már jókora eltérések voltak ez egyes szereplők eredményessége között.

Emiatt gondolják azt a Mabisznál, hogy amennyiben a bankadó az említett húszmilliárdnál nagyobb mértékben terhelné a biztosítókat, akkor a kisebb és közepes méretű cégek túlnyomó részének azonnal romlik a tőkemegfelelési mutatója, ami azt eredményezi, hogy ezeknek a tulajdonosi köre vélhetőleg inkább a kivonulás mellett dönt majd. A tárgyalások mellett a kormányzat a Mabiszra bízta, tegyen javaslatot, hogy a bankadót pontosan mi alapján (például díjbevétel, piaci részesedés vagy nyereség) vessék ki a biztosítóra.

Külföldre kacsingatnak az alapkezelők

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) egyelőre nincsenek hivatalos információi arról, hogy az alapok és egyéb megtakarítási formák kezelőinek is kell-e különadót fizetniük –mondta az MTI-nek Temmel András. A Bamosz főtitkára szerint azonban a szektor túladóztatásának beláthatatlan következményei lehetnek. Az iparág specialitása, hogy nagyon mobilis, továbbá hogy kis cégek kezelnek nagy vagyonokat. Az alapkezelőknél néhány portfóliómenedzser van, akik százmilliárdok felett diszponálnak. A kezelt vagyon 70 százaléka külföldi pénzügyi csoportok tulajdonában lévő cégek kezelésében van. – Ha olyan adóterhelés jelenne meg, ami versenyképtelenné teszi a hazai tevékenységet, azt a pár embert hamar le lehet építeni, ki lehet vinni a tevékenységet, csak néhány papírt kell aláírni hozzá – fogalmazott. (MTI)

Kisbenedek Péter a tegnapi tájékoztatón. Nehéz menet lesz
Kisbenedek Péter a tegnapi tájékoztatón. Nehéz menet lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.