Súlyos visszaesés, nagy leépítések az építőiparban

Áprilisban 15,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.Az ágazatban idén nem számítanak javulásra.

Már februárban is ijesztően alacsony volt, 10 százalék fölött járt,majdmárciusban 5,8 százalékra mérséklődött, áprilisban viszont kiábrándító mélységbe zuhant a magyar építőipari termelés volumene. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentése szerint a visszaesés már 15,7 százalék, az előző év negyedik hónapjához képest. Ha az első négy hónapot vetjük össze a tavalyival, akkor sem sokkal szebb a helyzet: úgy 12 százalék az elmaradás.

Nem nagyon lehet cicomázni a helyzetet az előző hónaphoz képest sem, hiszen márciussal összevetve is csapni való az ágazat teljesítménye, miután a visszaesés 8,1 százalékos volt – elsősorban a 15,5 százalékkal csökkent épületépítési és az 1,7 százalékkal mérséklődött egyéb építési munkák miatt. A KSH feldolgozása szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a speciális szaképítési, vagyis szerelési és egyéb szakipari munkák terén mutatkozik, ahol áprilisban 27,4 százalékos mínuszt mértek. A legnagyobb gondot a gyenge adatok mellett is az jelenti, hogy az áprilisi szerződésállomány sem mutatja a kilábalás jeleit: az új megállapodások volumene 17,1 százalékkal kisebb az előző évinél, igaz, az épületépítésre kötött szerződéseké 18,5 százalékkal nőtt, az egyéb építmények kivitelezésére kötötteké viszont körülbelül egyharmaddal visszaesett.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a KSH jelentésén meg sem lepődött, már csak azért sem, mert régóta kongatják a vészharangot, és várják a hathatós segítséget. Válságkezelő megoldási javaslataikat már eljuttatták az illetékes kormánytisztviselőknek. A magánerős, az állami és az önkormányzati beruházások leállta és a bürokratikus elbírálás miatt 3-4 évig húzódó uniós projektek gyorsítását várják, különben a trend folytatódik: amilyen mértékben zuhan a termelés, olyan mértékű az ágazatból az elbocsátások aránya. A májusi adatokat il le tően sem kergetnek ábrándokat, azok aligha lesznek jobbak az áprilisinál, így a magyar építőipar teljesítménye hatalmas tempóban szűkül.

Sötéten látják. A szerződésállományok alapján még ennél is lehet rosszabb
Sötéten látják. A szerződésállományok alapján még ennél is lehet rosszabb
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.