Spanyolországnak nem kell mentőcsomag

– Spanyolországnak nincsenek gondjai államadósságának refinanszírozásával, ezért semmi sem igazolja az ezzel kapcsolatos piaci bizonytalanságot – jelentette ki hétfőn a spanyol költségvetési államtitkár. Carlos Ocana hangsúlyozta: Spanyolországnak nincs szüksége pótlólagos finanszírozásra egyetlen nemzetközi intézménytől sem. – Az ezzel kapcsolatos híresztelés hamis, nem felel meg a valóságnak – hangsúlyozta Ocana, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentését kommentálva, amely német kormányzati forrásokat idézve hétfőn azt írta, hogy az Európai Unió országai hitellel készülnek segíteni Spanyolországot, és ezen a héten tárgyalnak az ország helyzetéről.

– Spanyolország adósságszintje alacsony. Ugyanakkor teljesen más kérdés, hogy a piacok hogyan játszanak a bizalommal, a piaci felbolydulásnak azonban nincs olyan oka, amely a gazdasági alapokban kereshető – jelentette ki Carlos Ocana.

Tagadta a hír valóságtartalmát az Európai Bizottság is. Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője kijelentette: nincs ilyen kérés sem Spanyolország, sem más euróövezeti tagállam részéről. Hozzátette: nincs konkrét terv sem arra vonatkozóan, hogy az unió hitellel segítené valamely tagországot. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hetek erőfeszítéseinek köszönhetően immár minden a helyén van ahhoz, hogy szükség esetén egyegy tagállam uniós segítséghez jusson.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját elnöklő Jean-Claude Juncker hétfőn Luxembourgban közös sajtótájékoztatót tartott José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel. Mindketten megerősítették, hogy az EU-ban nem dolgoznak Spanyolországnak szóló hitelezési terven. Barroso hozzátette, hogy a bizottságnak nincs is szándéka ilyen jellegű tervet készíteni.

Brüsszelimegfi gyelők szerint valószínűtlen is, hogy az unió bármilyen módon hozzájárulna, hogy Spanyolország a piacok figyelmébe kerüljön, amíg betölti az EU soros elnökségét. Madridnak ez a megbízatása a hónap végén jár le. Juncker környezetéből hétfőn közölték, hogy a hét legfejlettebb iparú ország (Németország, Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán) pénzügyminiszterei távkonferencián egyeztetnek néhány napirenden lévő gazdaságpolitikai kérdésről. Az euróövezeti illetékes később elmondta, hogy rendszeres, rutinmegbeszélésről van szó, amelynek témái között nem szerepel egyes országok helyzete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.