Buffett-ebéd 600 millióért

Ahogy öregszik Warren Buffett, úgy nő az ázsiója. Az idén már tizenegyedik alkalommal lehetett licitálni egy kellemes ebédmeghívásra, amelyen a világ harmadik leggazdagabb emberének számító Buffett a vendéglátó. Nem is meglepő, hogy az eBay aukciós portálon lebonyolított árverés immár rekordot hozott: ezúttal 2,63 millió dollárért kelt el a meghívás. A győztes kérte, hogy neve maradjon titokban, úgyhogy a Buffett törzshelyén, a manhattani Smith & Wollensky steakház egyik különtermében rendezendő ebédnek az időpontját sem hozták nyilvánosságra.

Megéri az ebéd a befektetési guruval
Megéri az ebéd a befektetési guruval

Így azt sem tudni, hogy a mai árfolyamon 597 millió forintba kerülő ebédre a szerencsés licitáló egyedül megy-e el, vagy a hét főben maximált társaságával jelenik meg. Az eddigi rekordot Csao Dan-jang hongkongi fedezeti alapkezelő tartotta, ő 2008-ban 2,11 milliót fizetett a jogért. Tavaly a válság miatt szerényebb volt az érdeklődés, akkor a kanadai Salida Capital tőketársaság menedzserei dobták össze az 1,68 milliós beugrót.

A Berkshire Hathaway befektetési társasága révén a legváltozatosabb iparágakban jelen lévő üzletembert nem a pénzszerzés, hanem a jótékonykodás motiválja, amikor a hagyományos éves ebédmeghívását licitálásra bocsátja. Buffett ebédjén képletesen a szegények és elesettek is ott ülnek az asztalnál, hiszen a pénz – amit Buffett magánvagyonából ezúttal nyolcmillió dollárral egészít ki – a San Franciscó-i Glide alapítványhoz megy, s az összeget a hajléktalanok étkeztetésére fordítják.

Ennek az alapítványnak a munkáját segítette Susan Buffett, a 79 éves nagybefektető 2004-ben elhunyt első felesége. Cecil Williams tiszteletes, a Glide alapítója szerint soha ekkora szükség nem volt még a segítségre. A válság miatt 30 százalékkal nőtt a segélyezettek száma, miközben az adományozói hajlandóság 20 százalékkal visszaesett.

Warren Buffett szakmai tapasztalata és elismertsége évről évre nő, ezért ebédpartnerei számára bőségesen megtérülő befektetés lehet a kétségtelenül magas belépődíj – állítja David Kass marylandi professzor, akinek öt évvel ezelőtt alkalma volt diákjai társaságában Buffett-tel ebédelni. A tőle kapott karriertanácsok, befektetési ötletek rendkívül hasznosak voltak – ismerte el a Bloombergnek Kass. Való igaz, Buffett kegyetlenül ért a pénzcsináláshoz. Többnyire lerobbant, de életképessé tehető vállalkozások felkarolásával és felfuttatásával tett szert hatalmas, a Forbes magazin által 47 milliárd dollárosra becsült vagyonára, ám eközben mindvégig megőrizte a józanságát, emberiességét, s emiatt örvend nagy népszerűségnek a tengerentúlon.

A válság sem tépázta meg vagyonát, sőt élete legnagyobb, 27 milliárd dolláros cégfelvásárlását is ekkor hajtotta végre a Burlington Northern Santa Fe vasúttársaság bekebelezésével. A Berkshire profitja tavaly 61 százalékkal 8,1 milliárd dollárra hízott, amiből bőven futotta újabb befektetésekre. Buffett hárommilliárd svájci frankért betársult a Swiss Re viszontbiztosítóba, és ugyanennyi dollárért vett General Electric-részvényeket. A 2008-ban olcsón, ötmilliárd dollárért megvett Goldman Sachsrészvénycsomag is szépen fial, a bankpapírok egy év alatt félmilliárdos profitot hoztak.

Warren Buffett a vagyonából pár éve 37 milliárd dollárral szállt be a Bill & Melinda Gates Alapítványba, amely a szegénység felszámolását, az egészséges életkörülmények megteremtését tartja küldetésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.