A vártnál gyorsabban nő az unió ipara

A vártnál nagyobb ütemben nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban áprilisban, de a növekedés üteme lassult márciushoz képest; az éves bővülés a valaha mért legnagyobb volt. Az Eurostat adatai szerint áprilisban 0,8 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása az előző hónaphoz képest, amikor még 0,5 százalék volt a havi növekedés. (Elemzők 0,5 százalékot vártak áprilisban.) A tizenkét havi növekedés 9,5 százalékot tett ki, ez a legnagyobb az adatgyűjtés kezdete, 1990 óta. (Elemzők 8,7 százalékot vártak.)

Az egész Európai Unióban 0,5 százalékkal bővült az ipari termelés áprilisban márciushoz képest, és 7,8 százalékkal éves szinten. A legnagyobb mértékben Litvániában (6 százalék), Észtországban (2,4 százalék) és Dániában (2,2 százalék) nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva, a legnagyobb visszaesést Írországban (–10,9 százalék), Portugáliában (–4,4 százalék) és Görögországban (–3,4 százalék) mérték.

Elemzők rámutattak: a legnagyobb növekedési ütemet a feldolgozóipar mutatta, elsősorban az export fellendülésének és a készletek feltöltésének köszönhetően. Az adat egyszersmind arra is utal, hogy az exportérzékeny iparágakat eddig nem igazán érintette az európai adósságválság. A fogyasztási cikkek gyártása viszont visszaesett, jelezvén a kereslet törékenységét. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.