Nyugtatót kapott az infláció

Az áprilisi 5,7 százalékos éves infláció májusra 5,1 százalékra mérséklődött.A pénzromlás ütemének további csökkenésében az energiaárakat befagyasztó kormányzati stratégia is besegít.

Gyakorlatilag a papírforma érvényesült ezúttal, az előzetes elemző konszenzus ugyanis 5,15 százalékos pénzromlási ütemről szólt. Az árak egy hónap alatt átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. A tavaly májusban az idényáras élelmiszerek két számjegyű drágulása borzolta a vásárlók kedélyét, ez a hatás most elmaradt, sőt e termékek körében 12,6 százalékos árcsökkentést mértek a statisztikusok. Az egy éve ilyenkor még a 200 forint közelében járó cukor 8,9 százalékkal lett olcsóbb, a lisztnél 10,1 százalékkal mutat alacsonyabb értéket az árcédula. A kolbász, a tojás és a sajt ellenben 4-7 százalék közötti mértékben drágult. Mindent egybevetve az élelmiszerek átlagosan 1,3 százalékkal kerültek kevesebbe, mint tavaly májusban.

Az átlagot messze felülmúló drágulás történt az üzemanyagoknál (27 százalék), a szeszes italoknál és dohánytermékeknél (11 százalék), az áramnál (12,3 százalék) és a gáznál (10,9 százalék), míg a távfűtésnél az áfacsökkentés 16,3 százalékos áreséshez vezetett. A tartós fogyasztási cikkek megrekedtek a tavalyi szinten, köszönhetően a múlt hónapban még erősnek tekinthető forintárfolyamnak. Ami az egy hónap alatt bekövetkezett változásokat illeti, a vezetékes gáz toronymagasan kilóg a sorból, „köszönhetően” a hatósági ár 10,8 százalékos emelésének. Az élelmiszerek 1,1, az üzemanyagok 2,1 százalékkal drágultak, a szolgáltatásoknál viszont nem mutatkozott erős áremelési szándék. Két termékkörben, a lakberendezési és a ruházati cikkeknél történt árerózió. Utóbbi azt jelenti, hogy a nyári szezont akciózással indító kereskedők ezúttal bölcs önmérsékletet tanúsítottak az árazásnál.

Az árvíz és a jégeső felveri majd a zöldségárakat
Az árvíz és a jégeső felveri majd a zöldségárakat

Az infláció a jegybank előrejelzésének megfelelően alakult, s ez elmondható a szezonális és külső hatásoktól megtisztított maginfl ációról is. A gazdaság állapotáról megbízhatóbb képet festő maginfláció a tavaly májusi 4,3 százalékról mostanra 4,0 százalékra szelidült, s áprilishoz képest is csupán 0,1 százalékkal nőtt. A nyugdíjaskosárból számított infláció esetében 3,8, illetve 1,3 százalékos drágulásról közölt adatot a KSH.

A következő hónapok irányvonalát az új kormány kényszerintézkedései szabják meg – derült ki az elemzői körképünkből. Az infl áció júniusban még tartja magát az 5 százalék körüli szinten, hogy aztán júliustól alacsonyabb sebességfokozatra kapcsoljon. A kormány kedvez az árstabilitásnak, azzal érvényt szerez a 28. számú akciópontnak, nevezetesen, moratóriumot rendel el a közüzemi díjak árszabásánál. Ez most elsősorban az energiaárakat érinti, hiszen az amúgy önkormányzati ármegállapítás alá eső közüzemi díjakat rendszerint az év végén szokták megemelni. A világpiaci körülmények által indokolt, előzetesen tízszázalékosra várt júliusi gázáremelésnek tehát lőttek, s ez is közrejátszik abban, hogy 4 százalék alá sülylyedhet a második fél év elején az infláció. A másik tényező a bázishatás: az egy évvel ezelőtti áfaemelés miatt ugyanis magasabb lesz júliustól a viszonyítási alap is. Sok függ még az üzemanyagárak és a forintárfolyam alakulásától, de kellemetlen meglepetést szerezhetnek az idényáras élelmiszerek, miután az árvíz és a jégeső gyakorlatilag elvitte a termést, utat nyitva ezzel az áremelések előtt.

Mindent egybevetve 2010 egészére az inflációt a 4,7-5 százalékos sávba várják az elemzők. Az árstabilitás felett őrködő jegybank idénre 4,9 százalékra, 2011-re 3 százalékra teszi a hazai pénzromlás ütemét.

Belehúzott az autóipar

Az ipari termelés áprilisban 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az előző havit 1,1 százalékkal múlta felül. A most közölt végleges KSH-adat hajszálra egyezik az egy hete kiadott becsléssel. A termelés volumene 2010 első négy havában 5,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. Az áprilisi emelkedésben oroszlán szerepe van a feldolgozóipari kivitel több mint egynegyedét képviselő járműgyártás 34,4 százalékos teljesítménybővülésének. A másik húzóágazat, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele kisebb mértékben, 9 százalékkal emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.