Lassabban áll talpra a gazdaság

A londoni befektetési házak elemzői szerint a pontatlan politikai kommunikáció (például az államcsődről szóló nyilatkozatok) miatt az eddig vártnál tovább tarthat, míg a forint árfolyama visszaerősödik, a jegybanki alapkamat pedig megrekedhet a jelenlegi szinten. Emellett a vérszegény euróövezeti fellendülés következtében a becsültnél lassabban bővülhet jövőre a magyar gazdaság.

A Goldman Sachs három-, hat- és tizenkét havi távlatban most 275, 275 és 270 forintos euróárfolyamot valószínűsít a korábbi prognózisban szereplő 265, 265 és 255 forintos árfolyamok helyett. A cég szerint „a politikai zajongás” folytatódásának lehetősége további piaci kilengéseket okozhat, s ezért a bankház most az eddig vártnál fokozatosabb forinterősödéssel számol.

A JP Morgan ugyanakkor az általa eddig jósolt négy százalékról három százalékra vette vissza a jövő évi magyar GDP-növekedésre adott prognózisát a gyenge euróövezeti kilábalásra hivatkozva. A bank szakértői ennek előzményeként 1,9 százalékról 1,4 százalékra rontották a valutauniós gazdaságok átlagos növekedésére adott, 2011-re szóló becslésüket. A ház ennek alapján rontotta a cseh, a lengyel és a román gazdaságra adott 2011-es növekedési előrejelzését is, négy százalékról 3,2 százalékra, 4,2 százalékról 3,7 százalékra, illetve négy százalékról 2,8 százalékra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.