Duplára emelt bérrel az öngyilkosságok ellen

Béremeléssel kívánja jobb kedvre deríteni dolgozóit a tajvani Foxconn, amelynek kínai, sencseni gyárában rövid időn belül tucatnyi öngyilkosság volt. (A tetőről magukat a mélybe vető dolgozók közül csak kettőt sikerült megmenteni.) A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gépgyártójánál – a cég készíti egyebek mellett az Apple sikertelefonját, az iPhone-t –a májusi 900 jüanról júniusban 1200-ra, majd októberben 2000-re növelik az alapbért.

A 72 ezer forintnak megfelelő öszszeget azután ajánlották meg, hogy emberjogi csoportok felléptek a Foxconnál alkalmazott „rabszolgatartás” ellen, amely összefüggésbe hozható a tragikus eseményekkel. A dolgozóknak azért kellett túlórázniuk, mert fizetésük a megélhetéshez is kevés volt. Most a szalag mellett dolgozók és a közvetlen főnökeik kapnak szokatlanul nagy fizetésemelést, de a többiek kereseti viszonyain is javítani fognak. És ennek nem mindenki örül, főként nem a befektetők. A Bloomberg által megkérdezett 17 szakértő szerint átlagosan 36 százalékkal csökken a hangulatjavító intézkedés miatt a Foxconn éves nyeresége. Nem kis tételről van szó, hiszen a cégóriás Kínában 800 ezer embernek ad munkát, s csak a sencseni bázisán 420 ezren dolgoznak, döntően 30 év alattiak. Kérdés az is, hogy megrendelői miként reagálnak a emelkedő költségekre, amit a tajvaniak nyilván megpróbálnak áthárítani rájuk. Mindenesetre Steve Jobs, az Apple első embere úgy nyilatkozott: minden tőlük telhető segítséget megadnak, hogy a tragédiák sorozata mielőbb véget érjen.

Terry Gou, a Foxconn elnöke arról beszélt, hogy érzik a felelősségüket és ennek megfelelően cselekszenek, mert hoszszú távon ez a kifizetődő a vállalatuk számára. „A bérek rendezésével hozzájárulunk ahhoz, hogy a dolgozók visszanyerjék önbecsülésüket” – fejtegette az elnök, aki korábban személyesen kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól. Mindazonáltal burkoltan visszautasította, hogy a mostoha munkakörülmények vezettek az öngyilkosságokhoz. Három áldozat előtte is pszichiátriai kezelés alatt állt, de többeket vélhetően a korábbi áldozatok családjának adott magas összegű fájdalomdíj vitt rá tettük elkövetésére – vélte Gou.

A Foxconnál történtek versenyképességi kéréseket is felvetnek. Jonathan Chang, a hasonló profi lú, 60 ezer főt foglalkoztató tajvani Pegatron szóvivője nem tudta megmondani, hogy náluk is emelik-e majd a béreket, azt viszont elismerte, hogy a versenytárs árainak „elszállása” miatt több megrendelőjük átpártolhatnak hozzájuk. A kiugró béremelés nem példa nélküli: a Honda kínai gyárainál a napokban 25 százalékos győzelemmel végződött a bérsztrájk.

Gou szerint a dolgozó többet ér a profitnál
Gou szerint a dolgozó többet ér a profitnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.