Az Opel-ügy robbanthatja a koalíciót

Csúnyán összeszólalkozott a német kormánykoalíció két pártja, a kereszténydemokrata CDU és a liberális FDP. – Nem adunk pénzt az Opel megmentésére, nem vállalunk állami kezességet sem érte – szögezte le a hét közepén Rainer Brüderle gazdasági miniszter (FDP). Ám Angela Merkel néhány órával később közölte, hogy ez az ügy még nincs lefutva, érzékeltetve, hogy az utolsó szót majd ő mondja ki. Meg is tette: nemet mondott a szövetségi támogatásra, miután a négy érintett tartomány miniszterelnökeivel konzultált.

A nehéz helyzetben levő Opel jövője egy ideje már komoly fejfájást okoz a német kormánynak. Az amerikai tulajdonos, a General Motors (GM) tavaly váratlanul lemondott arról, hogy eladja az Opelt, de úgy tűnik, csupán részlegesen (a szükséges 3,7 milliárd euró helyett csupán 1,9 milliárddal) hajlandó beszállni a vállalat szanálásába. A többit az érintett országoknak, köztük Németországnak kellene összeadnia.

A liberálisok viszont úgy vélik: a héten elfogadott 80 milliárd eurós takarékossági csomag mellé nem „passzolna”, ha a német állam mentőövet dobna az Opelnek, különösen nem az adófizetők pénzéből. Oldja meg a problémát a GM, amelynek meg is lenne ehhez az anyagi lehetősége.

A német szociáldemokraták és a szakszervezetek más véleményen vannak: az Opel 20 ezernél több németnek ad munkát, vagyis nem lett volna kidobott pénz ezeket az állásokat megvédeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.