Adósságcsökkentés francia módra

A görög adósságválság kipattanásakor a német sajtó azt tanácsolta Athénnak, hogy adjanak el néhány szigetet, van bőven lakatlanból is. A görög kormány nem élt a lehetőséggel. Lám az ötlet azért megfogant, még ha módosított változatban: a francia kormány jelentette most be, hogy eladásra kínálnak 1700 állami tulajdonban lévő ingatlant, házakat, kastélyokat. Az indoklás részben az ugyancsak tetemes adósságállomány csökkentése, miként a fenntartási költségek megtakarítása is.

Az árverésre bocsátandó ingatlanok között található például az AFP jelentése szerint az 1800-ban, a Genfi-tó közelében, az Alpok lábánál épített Thonon-les-Bains-kastély, a Párizstól nyugatra, a Saint-Germain-en-Laye erdőben lévő vendégház és egy luxusvilla 1920-ból Párizs divatos hetedik kerületében, az Eiffel-torony közelében. Az említett két első hosszú évek óta üresen áll, felújításra szorulnak – ismeri el a kormány katalógusa. Francois Baroin költségvetési miniszter az árverési terv ismertetésekor azzal érvelt, hogy a hagyományosan központosított francia államnak túl sok tulajdona van, legalábbis más országokkal összehasonlítva. Ideje szabadulni a „felesleges és hivatali célokra nem alkalmas épületektől”. A tervezett eladásokat 2013 végéig kívánják lebonyolítani.

Az állami tulajdonok értékesítése egy 2005 óta kezdett program része. Mint az AFP jelentette, eddig több mint hárommilliárd euró bevételt hozott. A költségvetési miniszter most nem becsülte fel, hogy az ezúttal megvételre kínált 1700 ingatlanból összesen mekkora bevételre számítanak, ám jelezte: az eddigiekhez hasonlóan mintegy 20 százalékát tervezik közvetlenül a jelenlegi, a GDP 77 százalékát elérő adósság törlesztésére fordítani. Megtakarítást jelent egyben az, hogy nem kell az épületek karbantartására, őrzésére pénzt és energiát fordítani, azok jelentős része egyébként a védelmi minisztérium alá tartozik. Így laktanyának használt épületeket is dobra vernek.

Francois Baroin közölte, az ingatlanok megvásárlásakor elsőbbséget élveznek a helyi hatóságok, ám egy második körben szívesen látnak külföldi érdeklődőket is a licitáláson, de mint hangsúlyozta, az üzletkötést megelőzően minden esetben kivizsgálják – lett légyen világhírű filmsztár, üzletember, politikus, netán külföldi kormány – , hogy a vásárló pénze tiszta forrásból származik-e.

Franciaországot ugyanis több ízben is érte bírálat, még ha nem állami tulajdon eladásáról volt is szó, főleg nemzetközi emberi jogi szervezetek részéről, hogy afrikai országok diktátorai vásárolhattak eurómilliókért ingatlanokat. Ezekben a hetekben a párizsi sajtó sűrűn emlegeti Manuel Noriegát, Panama egykori vezetőjét, akit amerikai katonai intervenció során fogtak el Panamavárosban, majd ítéltek sokévi börtönre kábítószercsempészésért. Az amerikai börtönévek után adták ki a közelmúltban Franciaországnak, ahol újabb ítélet vár rá a kokainból származó pénzek francia bankokon keresztüli tisztára mosása, illetve három párizsi ingatlannak (még a nyolcvanas években történt) megvásárlása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.