A kis bankár nagy napja

A balul sikerült ügyleteivel bankjának, a Societe Generalenak két és fél éve ötmilliárd eurós kárt okozó Jerome Kerviel ma a Párizs egyik elővárosában él. Egy számítógépes szolgáltatásokat nyújtó kisvállalkozástól kap szerény, havi 2300 eurós fizetést, amiből az idén már nyaralásra sem futja.

Az adrenalinfűtötte izgalmas hétköznapok régen véget értek, most azonban ismét fel kell eleveníteni az eseményeket, s Kervielnek lesz miért izgulnia. A bróker büntetőpere ugyanis kedden iratismertetéssel megkezdődött Párizsban.

A magát az ellenőrizetlen bankrendszer áldozataként feltüntető Kerviel védekezésében a bankellenes hangulatot igyekszik meglovagolni, felhíva a figyelmet arra, hogy még 2008 elején, ügyének kipattanásakor kellett volna a bankrendszer ellenőrzését szigorító intézkedéseket bevezetni. A világválság, a Lehman Brothers bankház összeomlása és Bernard Madoff 60 milliárd dolláros csalássorozata után Kerviel most már „kis halnak” számít. Társadalmi megítélése szerint azonban igazi antihős. Apja acélipari munkás, anyja fodrász, egy vidéki porfészekben nevelkedett, tanulással és szorgalommal aztán középkáderré lépett elő egy nagy francia pénzintézetben, ahol bámulatos zsenialitással keverte a lapokat úgy, hogy azzal – állítólag – közvetlen felettesei figyelmét sem keltette fel.

A bonyolult határidős ügyletekben azonban vastagon benne van a bukás lehetősége, erre fázott rá aztán Kerviel is. Amíg ment a bolt, addig – elmondása szerint – hagyták dolgozni a főnökei, akik utóbb tagadták, hogy bármiről is tudomásuk lett volna. Nem is vonják őket felelősségre. Az egyedüli nagy név, akinek mennie kellett, az a SocGen elnöke, Daniel Bouton volt. A június végére várható ítélethozatalig talán választ kapunk arra, hogy miért vállalta Kerviel a kockázatot, amikor nem is profitált az ügyletekből, s évi százezer eurós fizetésből élt. Kiderülhet az is, hogy a Kerviel ügyletei kapcsán beérkezett 74 vészjelzést vajon miért nem vették komolyan az illetékesek. Kerviel azt akarja bebizonyítani, hogy a bank vezetői bűnbakként használták fel őt és az ügyét arra, hogy a 2008 elején kibontakozó amerikai másodlagos jelzálogpiaci válságon keletkező sokmilliárdos veszteségükről eltereljék a figyelmet. A bank jogászai szerint ez merő képzelgés.

Az exbankár elismerte, hogy hibázott, de nem saját maga, hanem munkaadójának gyarapodását tartotta szem előtt. A tét nem kicsi számára. Csalással, okirat-hamisitással és jogosulatlan számítógép-használattal gyanúsítják, aminek 5 év és 375 ezer euró a büntetési tétele. Nem szólva arról, hogy a SocGen az őt ért 4,9 milliárd eurós kárt rajta próbálja bevasalni – írja a Le Journal du Dimanche. Nem lesz egyszerű.

Jerome Kerviel riporterek gyűrűjében
Jerome Kerviel riporterek gyűrűjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.