Orbán kicsomagolt

Bemutatta kormánya akciótervét Orbán Viktor miniszterelnök. A 29 pont nagyobb része a magánszemélyek, vállalkozások életét, működését egyszerűsíti, csökkenti adóterhelésüket, ám a csomag több megszorító intézkedést is tartalmaz.

Orbán Viktor miniszterelnök 29 pontos akciótervet hirdetett tegnap a parlamentben napirend előtt – ez a gazdaság talpra állítását és a szociális biztonság megteremtését célozza az új gazdasági rendszer kialakítása és a kölcsönös gazdasági felelősség alapelvének megfelelően. Az akcióterv szerinte jelentős adócsökkentést és az adózás radikális átalakítását jelenti. – Nincs értelme „toldozgatásnak-foldozgatásnak”, a spekulatív kapitalizmus lejáróban van, a termelő kapitalizmusnak van jövője, ez kell ahhoz, hogy lehessen tíz év alatt egymillió munkahelyet teremteni – fogalmazott a miniszterelnök a T. Ház előtt.

Immár hivatalos: egykulcsos, 16 százalékos lesz az szja, és két év alatt fokozatosan bevezetik a családi adózást. Információink szerint ez nem utólagosan leírható adókedvezményt jelent, hanem „havonta nagy számot”, amivel csökken a gyermekeket nevelőknél az adóalap. A társasági adó 10 százalékos lesz azoknál a cégeknél, melyek éves forgalma 500 milliós határon vagy az alatt van. Drasztikus változás: bevezetik a bankadót; a bankoknak, a biztosítótársaságoknak és a lízingcégeknek a mostani 13 milliárd helyett 200 milliárdot kell befizetniük a büdzsébe. „Ez nem bosszúvágy a bankokkkal szemben. A kormány határozottan fellép a bankellenes hangulatot gerjesztőkkel szemben. De a bankoknak is hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez” – hangoztatta Orbán Viktor. Az egyik „legnépszerűbb” intézkedés lesz: a hatvan napon túli végkielégítéseket és egyéb, béren felüli juttatásokat (szabadságmegváltás, titoktartási pénz) a költségvetési szférában 98 százalékos adóval sújtják.

– Hatalmas kihívások állnak előttünk, mert az ország közel sincs olyan jó állapotban, ahogy az előző kormány lefestette. A költségvetésben továbbra is felettébb kétséges számok szerepelnek. Ezt régóta gyanítottuk, de mindez a múlthoz tartozik, a múlt része. Mi most már nem hátrafelé nézünk. De ez nem jelenti azt, hogy mindezekért az elszámoltatásoknak nem kell megtörténniük –fogalmazott a miniszterelnök, aki erre nagy tapsot kapott. Aztán Orbán Viktor közölte: a kormányt a jövő érdekli, higgadt, kiszámítható gazdaságpolitikát kell folytatni. A 3,8 százalékos hiánycélról egyetlen szót sem mondott.

A PARLAMENT július 29-ig ülésezik, addig három adóváltoztatás lépne hatályba: elsejétől szűnne meg a kisés középvállalkozásokat terhelő kisadók közül tíz. Ekkortól élne a bankadó, s csökkenne a cégek társasági adója 19-ről 10 százalékra évi 500 milliós bevétel alatt. Januártól indulna a családi adózás és a minimálbér „felbruttósítása”, s a rendszer átalakítása két évig tart.

A BANKADÓ, a tervezett 120 milliárd forintos állami megtakarítás, illetve az állami bértömeg legalább 15 százalékos csökkentése hozzávetőleg 350 milliárdos mozgásteret ad a kormánynak. A 120 milliárd az alábbiakból állna össze: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, s a külső megbízások és kiszervezések felülvizsgálata.

Orbán és Matolcsy egyeztet. A munkáltatók által várt egyszeri, azonnali és nagyarányú járulékcsökkentéssel adósak maradtak
Orbán és Matolcsy egyeztet. A munkáltatók által várt egyszeri, azonnali és nagyarányú járulékcsökkentéssel adósak maradtak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.