Nem borítják a büdzsét az adóátalakítások

– Új adórendszerről nem érdemes beszélni, az alapok nem változtak, de a tegnap megismert elképzelések között vannak olyanok, amelyek javítanak a rendszer minőségén – állítják az adószakértők. Vámosi-Nagy Szabolcs , az Ernst & Young adópartnere ezek közé sorolja a kedvezményes társaságiadó-kulcs kiterjesztését.

– Ez nagyot üt a külföldi befektetők körében, versenyképességi szempontból kifejezetten hasznos –mondta lapunknak. Az szja-tervekről az a véleménye, hogy az adójóváírás kivezetésén nyert összeg nagyjából fedezi a 16 százalékos mérték miatt kieső bevételt. Az egykulcsos adótábla ugyan nem a legigazságosabbak közül való, de a közép- és felsőosztály nagyobb nettó jövedelme a belső fogyasztáson, illetve a megtakarításokon keresztül lökést adhat a gazdaságnak. – Direktebb lenne ez a hatás, ha a munkaadók tb-járulékát mérsékelték volna, de ez a társadalombiztosítási alapok jelenlegi helyzetében nehezen megoldható – jelentette ki a szakértő, aki szerint épp ideje volt a szinte csak költséggel járó kisadók megrostálásának. Afelől kétségei vannak, hogy az adózáson keresztül érdemben hatni lehet a demográfi a alakulására, de nincs ellenére a gyerekkedvezmény kiszélesítése az szja-ban.

Az ajándékozási és öröklési illetékek eltörléséről nem gondolja, hogy azzal megágyaznak a feketén szerzett jövedelmek vándoroltatásának, tisztára mosásának, lévén egyenes ági rokonoknak élne csak a mentesség. Annál zavarosabbnak tartja a segítő családtag „intézményét”, amikor a foglalkoztatáshoz adómentesség is kapcsolódik. – Kíváncsi vagyok a részletekre – jelezte szakmai aggodalmát az adószakértő. Amit még nem lát, hogy ezektől az intézkedésektől hogyan fog javulni az adótudatosság, a kormányfői beszédben nem volt szó ugyanis a felderítés és beszedés szigorításáról. Összessé gében úgy látja, az adóátalakítások (ideértve a bankadót is) nem terhelik a költségvetést.

A bérbe adott lakások 80–90 százaléka után nem fizet adót a bérbeadó. A magánbérbeadás kifehérítését nem az adminisztrációs terhek, hanem a 25 százalékos adó gátolja –vallják ingatlanpiaci berkekben. A változást az egykulcsos adó hozhatja, mivel az összevont jövedelmek után egységesen csak 16 százalék lesz az adó, így a bérbeadás adója is csökkenhet. A gazdasági válság miatt amúgy nemcsak a kereslet, hanem a kínálat is nőtt, utóbbi látványosan, mert sokan most kényszerülnek rá, hogy bevételre tegyenek szert eddig üresen álló ingatlanjukból – tudtuk meg Valkó Dávidtól, az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzőjétől.

Adózási szabályok változása

Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó.

Családi jövedelemadó bevezetése, adójóváírás kivezetése.

Áfamentes adományozás.

Adómentes jövedelem az adózott jövedelemből foglalkoztatott magánszemélyeknek.

Egyenes ági rokonok között adó- és illetékmentes öröklés, ajándékozás. Ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak nem kell vállalkozóvá válnia.

Évi ötszázmillió forint bevétel alatt tízszázalékos társasági adó.

Tíz, úgynevezett kisadó eltörlése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.