Kivárnak az energiacégek

Az energiacégek számára elrendelt áremelési moratórium és az árképzés új alapokra tétele forró témának számít. Nyitottak ugyan a tárgyalásra, de bármi áron nem ragaszkodnak egy agyonszabályozott magyar piachoz.

A hazai energiaszolgáltatók közül kevesen vállalták névvel is azt, hogy véleményezzék lapunknak Orbán Viktor miniszterelnök közműdíj-befagyasztási bejelentését. Az EDF Démász részéről közölték: a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megkereste a céget és tárgyalást kezdeményezett a kormányprogram közüzemi díjakra vonatkozó részével kapcsolatban. A francia hátterű dél-magyarországi áramszolgáltató nyitott a tárgyalásokra, de többet a részletek ismerete hiányában egyelőre nem mondhatnak. Péter Andrea szóvivőtől azt megtudtuk: júliustól, a többiekkel együtt ők is csökkentik tarifáikat, ez nem képezi a tárgyalások részét. Úgy tudjuk, a minisztérium levele Orbán Viktor parlamenti felszólalásával egy időben érkezett meg a társasághoz.

A többi áram, illetve gázszolgáltató-csoportnál tegnap nem kívántak az ügy kapcsán névvel nyilatkozni. Mindazonáltal körükből is számos véleményt megismerhettünk. Éles elutasításnak nyoma sincs, minden megkérdezett nyitott a tárgyalásokra. Ezt talán segíti az is, hogy a gázáron most nem az olajár, hanem csak egy forintgyengülés dobhat. Ez utóbbit pedig, mint láttuk, a Fidesz vezető politikusai erőteljesen képesek befolyásolni. Ráadásul nyáron nagyon kicsi a gázfogyasztás. Vagyis most a gazdasági környezet amúgy sem kényszerít a nagyarányú áremelésre.

A bejelentés kapcsán azt már minden gázszolgáltató kész tényként kezeli, hogy júliusban az információink szerint 10 százalék körül igényelt áremelés elmarad. Ez az elsődleges információk szerint milliárdos hiányt okoz az ágazatban. A szolgáltatók ugyanakkor nem ismerik a kormány álláspontját, hisz – némileg ellentmondva a terjengő híreknek – a kétoldalú tárgyalások még nem kezdődtek el. Ugyanakkor az alapprobléma adott: ha az olajár emelkedik és a forint gyengül, a gázt drágábban kell beszereznünk – kül- és belföldről egyaránt –, ami veszteséget okoz az ágazatnak.

A cégek nem tudják, az így keletkező veszteségből mennyi hárul rájuk, illetve a többiekre. Benyomásaink szerint a nagykereskedők – áramfronton az állami Magyar Villamos Művek, a gáziparban az E.ON – általában távolabb érzik maguktól az elhangzottakat, hisz mégiscsak a „kiskereskedők”, azaz Orbán a tőlük vásárló szolgáltatók eladási árát fagyasztaná be. Ráadásul az árampiacon jellemzően a termelők is hazaiak, igaz, részint megint csak külföldről származó gázzal üzemelnek.

Az egyik szakértő – utalva az előző kormány tárgyaláspolitikájára – úgy fogalmazott: üdvözlik, hogy a Fideszkormány alatt remélhetőleg egyetlen embertől – mégpedig Fellegi Tamás szakminisztertől – függenek majd a szabályok, vele kell tárgyalni, ő viszont matávos korából még ismerheti a szolgáltatók érvrendszerét. Az viszont természetes – szól a szolgáltatói érvelés –, ha egy új rendszer reménytelenné teszi a megfelelő szintű nyereség elérését, akkor megfontolhatják cégeik eladását és az országból való kivonulást is. Erről azonban egyelőre szó sincs.

Az áram júliustól olcsóbb lesz, a távhő és a gáz árát nem emelhetik a szolgáltatók
Az áram júliustól olcsóbb lesz, a távhő és a gáz árát nem emelhetik a szolgáltatók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.