Földmoratórium-ügyben számíthatunk a franciákra

Franciaország személyében egy támogató szavazatot már szerzett Magyarország ahhoz, hogy három évvel meghosszabbíthassák, a jövőre lejáró, külföldiek földvásárlását tiltó szabályt – jelentette be Bruno Le Maire francia agrárminiszter, aki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést Budapesten.

Kiderült, hogy Franciaország, Európa erős agrárállama támogatja azt a magyar kezdeményezést is, hogy az unió tagállamainak agrártámogatásai kiegyenlítődjenek, s ezért kész a történelmi alapú közvetlen kifizetések felülvizsgálatára. Magyarország abban is érdekelt, hogy a termeléshez kötött támogatások minél nagyobb arányban megmaradhassanak a közös agrárpolitika újabb átalakítása után is.

Fazekas ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar vidék felemelkedése szempontjából fontos, hogy a vidékfejlesztési támogatások is növekedjenek, mert csak így erősödhetnek meg azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek az élelmiszertermelés gerincét alkothatják. A magyar miniszter megígérte, hogy támogatja a franciákat, amikor – a kereskedelem liberalizmusa mellett – egy olyan uniós szabályozás kialakítását kezdeményezik, amely megteremti a szerződéses fegyelmet, erősíti a fogyasztóvédelmet és hatékonyabbá teheti az élelmezésegészségügyi ellenőrzést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.