Csörte Orbán akciótervéről

A Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik is üdvözölte az Orbán Viktor által bejelentett akcióterv fontosabb intézkedéseit, melyek között még az LMP és az MSZP is talált kedvére valót.

Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) is támogatásáról biztosította a kormányt az akcióterv megvalósításában. Lázár ugyanakkor nem mulasztotta el emlékeztetni Orbán Viktort a számadás kikényszerítéséről, az elszámoltatás társadalmi elvárásáról sem. Ezek után hosszasan szapulta a szocialistákat, akiknek köszönhetően szerinte Magyarország Európa hazug embere lett, akinek már annyi szava sincs, mint az iszákos adósnak a kocsmában. Harrach pedig az akciótervben „a magyar emberek véleményét látja tükröződni”. A legkeményebben Schiffer András (LMP) bírálta Orbánék akciótervét, amely szerinte szegénységellenes fordulatot jelent. A bejelentett intézkedésekben Kóka János és Bokros Lajos „szellemét” vélte felfedezni: neokonzervatív fordulat az adócsökkentés populizmusával, a kisebb állam demagógiájával. Viszont nem mondják meg világosan, amikor az egykulcsos adóval előállnak, hogy ez a felső középrégetek egyoldalú kedvezményezéséről szól, s cserbenhagyják a szegényeket – fogalmazott. Az LMP válaszokat vár arra is, hogy milyen hatása lesz a forintalapú hitelek kamataira a fedezet nélküli adócsökkentés, és a bankszektor hogyan hárítja majd az adósokra a rá kivetett terheket?

Vona Gábort (Jobbik) nosztalgia kerítette hatalmába Orbán felszólalása alatt: az elnökfrakcióvezető úgy érezte magát, mint egy Jobbik-gyűlésen. Az akciótervet nagyrészt jónak minősítette, de „ha szebb jövőről van szó”, aknákat is lát benne. – Mintha túl kapkodó lenne a kormány a múlt elfedésével – mondta Vona, Kósa Lajos piacrengető nyilatkozatát Őszödhöz hasonlítva. Kérdésesnek nevezte, menynyire átgondolt az akcióterv, és mennyiben az elmúlt napok felelőtlen nyilatkozatai által teremtett kényszerpálya eredménye. Majd azt ajánlotta Kósának: „ne illegesse magát a tükörben, ha ferde a kép”. A kormány adópolitikai javaslatait Vona Gábor átgondolatlannak minősítette, és reményét fejezte ki, hogy a második akcióterv már egy magyar bankrendszer megteremtéséről fog szólni. Hiányolta, hogy nem érvényesül az „aki nem dolgozik, ne is egyék” elv a szociálpolitikában, s hogy a multikat sem érintik a bejelentett intézkedések kellőképpen.

Mesterházy Attila (MSZP) először is csodálkozását fejezte ki, hogy egyetlen hazaárulózás sem hagyta el Orbán száját, és nem szapulta a szocialistákat, de aztán megnyugodott Lázár és Vona hallattán: „megvolt a jó rendőr és a rossz rendőr”. Ami az akciótervet illeti, szerinte a Fidesz – a Kósa-nyilatkozattal – élen járt a válság előidézésében, amivel sok milliárd forintot vettek ki az emberek zsebéből, míg a szocialisták voltak azok, akik stabilizálták az ország helyzetét. A frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy az akcióterv kidolgozásában nem olyan kiváló közgazdászok vettek részt, mint Kósa Lajos, különben nagy bajban van az ország. Az akciótervben amúgy szerinte visszaköszönnek a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány intézkedéseire, melyekre akkor a Fidesz nemet mondott. Azt viszont hiányolta, hogy egy mondatot sem hallottak arról, hogyan akarják tartani a hiányt, csökkenteni az államadósságot, miközben állami bevételekről mondanak le. Ami pedig Orbán offshore lovagokra tett utalását illeti, Mesterházy azzal riposztolt, hogy „Jézus is kiűzte a templomokból a kufárokat, csak ő nem hozta be helyettük a haverokat”. Az egykulcsos adórendszerről az MSZP-frakcióvezető azt mondta, az a gazdagabbaknak kedvez, ahogy a minimálbér megadóztatása is, úgyhogy szerinte valóban új rendszer alakul, ám ez a gazdagokat segíti. – Remélem, nem szopogatták túlzottan a pálinkásüveget a kormányülésen, valamint azt is, hogy az akciótervük elviseléséhez nem lesz szükség még több pálinkára – zárta beszédét Mesterházy Attila.

A vita Orbán viszonválaszával zárult, melyben a miniszterelnök higgadtságra intette vitapartnereit, azt pedig viccnek minősítette, hogy Kósa Lajos – ahogy fogalmazott: egy nem kormánytag képviselő – nyilatkozata összedönthetné a világgazdasági rendszert. Orbán szerint az igazi gondokat az idézte elő, hogy a világ számára kiderült, az idei költségvetési hiány 85 százalékát májusig fölélték. Schiffer felszólalására válaszul Orbán többször is célozgatott az LMP hevességére, arra, hogy újoncok, gúnyosan odavetve neki, hogy a rendszervitát nem itt kell megvívni. Az államadósság átütemezésének felvetésére válaszul Orbán Viktor arra kérte a pártokat, hogy ezt a témát ebben a rendkívül ideges pénzügyi hangulatban ne hozzák elő, mert „kárt fog okozni az országnak”. Mindezek után Orbán töredelmesen bevallotta hallgatóságának, hogy mindig is volt két ellenfele a parlamentben, akik ellen harcot folytat: a nihilizmus és a cinizmus – leküzdésük érdekében Orbán „nem ismer könyörületet”.

Mesterházy hosszasan sorolta a terv hiányosságait
Mesterházy hosszasan sorolta a terv hiányosságait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.