Óvatosabban adósodnak el a gazdák

A hazai agrárvilág a gazdasági válság óta jóval kevesebb hitelből gazdálkodik és ez még így lesz egy jó ideig – hangzott el hétfőn az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriumi ülésén. Az alapítvány pénzügyi szempontból sikeres évet zárt, 659 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el és mérlegfőösszege 5,1 százalékkal 23,5 milliárd forintra nőtt – mondta Ulrich Anikó ügyvezető igazgató.

Az elmúlt év azt mutatta, hogy a korábbinál több vállalkozó kért kölcsöneihez készfizető kezességet, ugyanis a bankok egyre óvatosabb hitelpolitikát folytatnak. A kölcsönök átlagos összege kisebb lett, futamidejük pedig rövidebb. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 2009-ben 57,1 milliárd forint hitelhez nyújtott az alapítvány készfizető kezességet, ez az összeg hat százalékkal kevesebb az előző évinél, ugyanakkor a 2651 darab kedvezően elbírált kezességi kérelem ötszázalékos növekedést mutat. Az ügyvezető megjegyezte azt is, hogy a nagyobb összegű, százmilliós hitelhez garanciát kérők száma lecsökkent, viszont a 20 millió forint alatti hitelek összege három százalékkal nőtt egy év alatt, de a leglátványosabb változást a futamidő mutatja, a maximum kétéves futamidejű hitelek aránya közel 40 százalékkal nőtt.

A befulladt hiteleket, a kezességbeváltásokat tekintve a számok emelkedtek 2008-hoz képest. Tavaly 106 esetben váltottak be garanciát, és 1,7 milliárd forintot fizettek ki a hitelintézeteknek, amely beváltott összeget tekintve 57 százalékkal, darabszámot tekintve pedig 32 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző évben. Ez azt jelzi, hogy a komolyabb összegeket felvevő, nagyobb vállalkozások hitelei esetében jellemzőbb a beváltás. A beváltások több mint 70 százaléka nem agrár szektorhoz kapcsolódott, amely azt jelzi, hogy az agrárium „válságállóbb” az egyéb (például építőipar, kereskedelem) ágazatoknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.