Fellegi Tamás, Orbán szürke eminenciása a reflektorfényben

Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén sem teljesítheti be gyermekkori álmát, hogy édesapja nyomdokába lépve filmet rendezzen. Barátai szerint azonban Orbán Viktor „szürke eminenciásának” a rendezői helyett a miniszteri bársonyszék is testhezálló lesz.

Hogy kicsoda Fellegi Tamás? Hogy nem ismerik? Igazán kevesen ismerik, mert hol ilyen, hol olyan. Ha alakját nem is tudja Pom Pomhoz hasonlóan változtatni, igen sokoldalú: tanított egyetemen, vezényelt választási kampányt, irányított tanácsadó céget, volt médiavállalkozó, most pedig nemzeti fejlesztési miniszter. Alakításainak sikeréről korábbi munkatársai meg vannak győződve – csak amiatt aggódnak, hogy a Fidesz eddigi háttérembere hogyan viseli majd az új szerepével járó reflektorfényt.

A közszereplést három évtizedes pályafutása alatt mindvégig kerülte ugyanis, ennek ellenére Fellegi Tamás nem titokzatos ember. Barátai legalábbis szinte mindent tudnak róla – különösen sokat Szigeti Tamás, a gyermekkori barát. A fotóriporter fejében őrzött képek tanúsága szerint az 1956-ban született Fellegi életútját meghatározta a család. Édesapja, Fellegi Tamás az MTV munkatársa volt. Nevéhez fűződik a televízió szórakoztató és zenei főosztályának megalapítása, s rendezőként több műsort, filmet is készített. Édesanyja, Haba Mária az MTI újságírójaként dolgozott.

A magát édesapjától a László utónévvel megkülönböztető ifjabbik Fellegi Tamás ezzel a háttérrel filmrendező szeretett volna lenni. Érdeklődése azonban a Trefort Ágoston Gimnáziumban néhány évre elfordult a rendezéstől. A Bíró Béláné Felkér Irma osztályfőnöknek alkalmanként nehéz perceket szerző, a Black Sabbath és a Taurus együttesnek csápoló Fellegi nem volt rossz tanuló, de az angol tagozatra járó diák a dicsőségtáblára sem került fel.

Az osztályzás nélküli kísérleti érettségin 1974-ben megfelelt minősítést szerzett, majd jelentkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára. Másodszorra vették fel, és mielőtt beülhetett volna az egyetemi padsorokba, előfelvételisként egy évet kellett katonáskodnia Kalocsán. A jogi diploma megszerzése után a Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa volt, 1985-ben ösztöndíjjal a Harvard Egyetemen tanult.

Orbán Viktorral és csapatával a Társadalomtudományi Szakkollégiumban óraadó tanárként ismerkedett meg. Arról, hogy a későbbi miniszterelnök milyen eredményekkel vizsgázott, Fellegi nem beszél. Akkori hallgatói azt mondják: rendkívül népszerű tanár volt. Olyan, akivel a ma Bibó István nevét viselő szakkollégium falain kívül, sörözések, bulik, focimeccsek alkalmával is szívesen összejártak.

Fellegi szerkesztőként és újságíróként részt vett a Századvég folyóirat megalapításában, de a Fidesz 1988-as megalakulásakor már ismét az Egyesült Államokban tanult és dolgozott. Ösztöndíjat kapott a Connecticut Egyetemen, ahol nagydoktori fokozatot szerzett. A tengerentúlra vitte magával feleségét, a pszichológus Szokolszky Ágnest is, akivel kapcsolatuk a középiskola vége óta tart. A család együtt maradt, amikor Fellegi az USA-ban kutatói állást vállalt, és akkor is, amikor New Yorkba ment előadásokat tartani a kelet-európai társadalmi mozgásokról. Földrajzi távolság ide vagy oda, együttműködése nem szakadt meg Orbán Viktorral. Olyannyira nem, hogy a pártvezető egy nyilatkozatában azt sem rejtette véka alá: Kövér László mellett Fellegi az az ember, akinek a véleményét rendszeresen kikéri.

Fellegi az 1990-es választásokkor segítette először a Fideszt. A „szürke eminenciás” tisztét azonban csak 1993-as hazaköltözésekor nyerte el, amikor Orbán Viktor politikai tanácsadójaként a párt választási kampányát irányító stáb meghatározó háttérembere lett.

A Fidesz-elnökhöz legközelebb álló öt-hat belső munkatárs sorában emlegetett Fellegi erős embernek számított. Világos volt, hogy akár a kormányban is szerepet kaphatott volna – már ha Fidesz megnyeri a választásokat. A győzelemből azonban bukás lett. Az akkor szűk esztendők elé néző pártban a háttérember nem jutott új feladathoz. De korábbi munkatársai szerint nem találta a helyét a Fidesz új, jobbra nyitó stratégiájában sem.

„Amerikából nem gazdagon tértem haza, a választási kudarc idején született gyermekem is, ezért akár tetszett, akár nem, új irányt kellett találnom az egzisztenciaépítésre”, emlékszik vissza az életét a vállalkozóvá válás felé terelő körülményekre Fellegi. A talpra állást nehezítette, hogy a „fideszes” bélyeget egyetlen percre sem tudta letörölni magáról. Bármibe fogott, „megbélyegzettsége miatt” az üzleti életben előítélettel kezelték.

Az ELTE Politológia Tanszékén 1997-ig tanított és vezette Democracy After Communism néven jegyzett alapítványát. Komolyabb panaszra nem lehetett oka: első vállalkozása, az 1995-ben kormányzati lobbitevékenységre alapított EuroAtlantic Kft. szekere jól futott. Magánéletében is minden rendben volt, és Szentendrén vett teljesen átlagosnak számító házuk felújításába is belevághattak. Az újabb nagy lehetőségre 1996-ig kellett várnia: a Matáv Rt. nemzetközi fejvadászcége akkor állást ajánlott Felleginek. A távközlési óriásvállalat vezérigazgató-helyettesi posztja elég vonzó volt ahhoz, hogy leköszönjön az EuroAtlantic ügyvezetői tisztéről, és kiszálljon a társaságból.

A Matávnál töltött évek meghatározóak voltak. Fellegi megtapasztalta, hogyan működik és milyen intrikák irányítják egy nemzetközi nagyvállalat életét. Kapcsolati tőkéje is növekedett: nemcsak a társaságot irányító Straub Elekkel, hanem későbbi üzlettársával, Csák Jánossal, a Matáv pénzügyi vezetőjével is szoros kapcsolatot alakított ki. A Fidesz 1998-as választási győzelme után két évig a posztján maradt, és részt vett az egységes hírközlési törvény (EHT) előkészítésében. Ez a munkája akkor sem szakadt meg, amikor az ezredfordulón szakított a Matávval, visszatért az EuroAtlantichoz, és magához vette a kormányrudat saját cégénél.

A Sík Zoltán irányítása alatt működő Informatikai Kormánybiztosság (IKB) megbízásából továbbra is részt vett az EHT összeállításában, de az akkor a Mol vezérigazgatójaként dolgozó Csák János megkeresésére volt szerepe a gázárképlet meghatározásában is.

A 2002-es választások után az EuroAtlantic aranykora véget ért. A társaság szerződéseit, üzleteit többször is vizsgálták a különféle hatóságok. Öt nehéz év után Fellegi az osztrák Kapsch Telematic Services csapatához igazolt, és a magyarországi vállalkozás ügyvezetőjeként dolgozott. Legfontosabb feladata az lett volna, hogy győzelemre vigye cégét a magyar autópályák használatarányos díjrendszerének kiépítésére kiírt tendereken. Az erőteljes lobbi azonban nem hozott eredményt – a kormány képtelen volt a fejlesztés megvalósítására.

Fellegi eközben ismét visszatért gyermekkori vágyaihoz: filmet ugyan nem rendezett, de 2009-ben saját médiavállalkozást indított. Az Infocenter.huMédiabefektetési Zrt.-ben 51 százalékos üzletrészt szerzett, és sikerült elérnie, hogy a társaság fennmaradó részvényhányadát a dán Central Media Holding Aps kockázatitőke-társaság jegyezze le. A közös cég első lépése a Heti Válasz kiadó megvásárlása volt. Az üzletben a találgatások szerint az Infocenter valójában a Fidesz strómanjának szerepét játszotta. Fellegi szerint viszont vállalkozásuk, a tényleges tulajdonos és a dán befektetők is a lehető legvalódibbak. A pártnak nem volt köze az üzlethez.

A lap egyes munkatársai úgy emlékeznek: a médiavállalkozó esetenként határozottan és látszólag teljesen önállóan élt tulajdonosi jogaival. Ha kellett, a szerkesztőség vezetését is szőnyeg szélére állította, amihez kell erő: a főszerkesztő-lapigazgató Borókai Gábor, a Fidesz-kormány korábbi szóvivője. Akárhogy is, az Infocenter terjeszkedése nem állt meg a Heti Válasznál. Tavaly decemberben a társaság bekebelezte a Lánchíd Rádiót, majd közvetetten kisebbségi tulajdont szerzett az országos frekvenciára pályázó és annak elnyerése után a Class FM kereskedelmi rádiót útjára indító Advenio Zrt.-ben. Ahol a Heti Válaszhoz hasonlóan szintén találni fi deszeseket: így például Nyerges Zsolt főtulajdonost, akit a párt fontos gazdasági embereként emlegetnek.

A további terjeszkedés, az RTL Klub megvásárlásának előkészítésében még részt vett, de Fellegi Tamás az idén tavasszal búcsút intett az üzleti pályának. Orbán Viktor felkérésére elvállalta a nemzeti fejlesztési tárcát.

A következő években itt több százmilliárd forint fejlesztési forrás felhasználásáról, a legnagyobb állami vállalatok működtetéséről és finanszírozásáról kell majd döntéseket hoznia. Kemény, húsbavágó döntések kötődnek majd a nevéhez. Amiért úgy tartja: egy háttérembernek is érdemes vállalni a rivaldafényt.

Hogyan viseli majd az új szerepével járó reflektorfényt?
Hogyan viseli majd az új szerepével járó reflektorfényt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.