A padlóról állt fel a tőzsde és a forint

Drámaian indult a kereskedés a tőzsdén és a forint piacán. Az OTP tízszázalékos zuhanással kezdett, s magával rántotta a magyar fizetőeszköz árfolyamát is. A nap végére ugyan magukhoz tértek a piacok.

Kegyetlen pofonba szaladt bele az OTP Bank árfolyama a hétfői tőzsdenyitást követően. A jegyzés néhány perc alatt 4345 forintig esett, s a tíz százalékot meghaladó árcsökkenés miatt átmenetileg a kereskedést is fel kellett függeszteni. A forint euróval szembeni jegyzése is – amely a reggeli órákban már erősödött – esésbe váltott, s megint a 289-es szint közeléig gyengült.

Az árfolyamok a forintpiacon és a börzén egyaránt élénken változtak, ám végül – a napi mélypontokhoz képest –komoly erősödésbe váltottak. Olyannyira, hogy a BÉT zárásának időpontjában az OTP is magához tért, s minimális, 0,33 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a részvényesek. A tőzsde elsődleges mutatójának fejlődése a pénzintézet árfolyammozgásához hasonló pályát írt le. A 20 159 pontos mélypont után 21 192 ponton állt meg a mutató, ami „csupán” 0,45 százalékos csökkenés. A forint esetében hasonló volt a mozgás, hiszen az említett reggeli 289-es szint után délután már 285 forint alatt mozgott az eurójegyzés.

– Az OTP durva árfolyammozgása egyértelműen azoknak a híreknek a következménye, hogy az új kormány gondolkozik a banki különadó bevezetésén. Hogy a nap folyamán éppen erősödött vagy gyengült a jegyzés, az nagyjából azon múlott, hogy ezzel kapcsolatban milyen előjelű hírek kerültek nyilvánosságra – mondta Németh Dávid, a ING Bank vezető elemzője. Emellett a nemzetközi pia ci fejlemények is nyugtalanították a befektetőket. A nap során az jelentett nyugvópontot, hogy Varga Mihály bejelentette: kedden Orbán Viktor miniszterelnök mindenképpen előáll a fiskális politikát érintő konkrét akciótervvel. Barta György, a CIB Bank elemzője megjegyezte: Varga Mihály strukturális átalakításokról is beszélt, amit kedvezően fogadtak a piaci szereplők. Ezzel együtt túl sok konkrétumot nem említett, ami azért jelentős bizonytalanságot hagyott a parketten. Ha piaci szereplőknek tetsző változtatásokról számol be a kormányfő, akkor javulhat a hangulat és javíthatja a tovaröppent bizalmat Magyarország irányában. Az elmúlt napokban keletkezett kárt azonban még ez sem hozza helyre, ahhoz idő kell.

Az éves árfolyamprognózisukon a CIB-nél a történtek ellenére nem változtattak. Év végére 264 forintos eurójegyzésre számítanak, míg a nyár közepén ugyanezt 270-275 forint közé teszik. Ha azonban nem lesz kellően meggyőző a csomag, akkor ezekhez az előrejelzésekhez is hozzá kell nyúlniuk. Az OTP-vel kapcsolatban kifejtette: a visszaerősödést az is segítette, hogy a reggeli 4800 forint körüli szinten már sok elemzői ház vételre ajánlotta a hitelintézet papírjait, nem beszélve a nagy zuhanás utáni, azaz a 4400-4300 közötti árfolyamszintről.

A Magyar Nemzeti Bank egy ideig vélhetően nem csökkent az alapkamaton. Elemzők szerint ez már a májusi döntés előtt borítékolható volt, most viszont csaknem biztosra vehető. Újabb mérséklésre csak akkor lesz mód, ha Orbán Viktor kedden szigorú gazdasági pályát rajzol fel, és nemzetközi hangulat sem lesz rosszabb. Ebben az esetben a nyár végén lehet egy újabb vágás, amely után év végén ötszázalékos kamatszintre számítanak.

Vizsgálódhat a PSZÁF

A pénzügyi felügyelethez (PSZÁF) még nem érkezett meg az MSZP frakcióvezetőjének levele – mondta lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője. Mesterházy Attila arról beszélt a parlamentben: levélben kért tájékoztatást Farkas Ádámtól, a felügyelet elnökétől arról, történtek-e olyan tranz akciók, amelyek a tudatos károkozást bizonyítják. A PSZÁF minden ilyen jelentős piaci mozgásnál mérlegeli, hogy szükség van-e egy átfogó vizsgálatra. A felügyelet jelenleg éppen ezt mérlegeli – tette hozzá Binder. (H. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.