Az NFÜ élén már megtörtént a vezércsere

Tegnap Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azonnali hatállyal felmentette Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét. Helyére Petykó Zoltán került, aki korábban több állami cégnél is vezető pozíciókat töltött be.

Túl nagy volt a csend az elmúlt napokban az uniós forrásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Hivatalosan nem is kereste az új kormány a szervezetet egészen tegnap reggelig, amikor is gyakorlatilag megszállták a Fidesz emberei a hivatalt.

Petykó Zoltán azonnal elfoglalta Vági Márton irodáját, és magához hívatta az NFÜ egyelőre még regnáló vezetőit, majd kiadta számukra azokat a feladatokat, amelyeket a hét végi kormányülés miatt el kell végezniük. Az nagyjából mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy túl sokáig már nem számítanak rájuk. Több forrásunk is arról beszélt, hogy a hivatal állományával a háttérben már egy ideje ismerkedik az új elnök, akihez a szakmai önéletrajzok is hamarabb eljutottak, mintsem bejelentették volna a jöttét.

Sejteni tehát sejtették az NFÜ-ben, hogy ki lesz az új vezetőjük, ám a tegnapi bejelentés és főképp az indoklása mégis váratlan volt. E szerint ugyanis Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2010. június 3-i hatállyal visszavonta Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének vezetői megbízatását az ott a közelmúltban kialakult „aggályos gyakorlat miatt”.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte lapunkkal, hogy az ügynökség az elmúlt hetek során kulcspozíciókat elfoglaló felső vezetőkkel kötött közös megegyezéssel történő elbocsátásról megállapodásokat, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát. A felügyeleti jogokat ellátó miniszter szerint a volt elnök eljárása súlyosan sérti a kiemelkedő állami költségvetési források elosztását felügyelő szervezetnél történő felelős gazdálkodás elvét, és veszélyezteti a működés biztonságát. Vági Mártont kerestük, de lapzártánkig nem értük el, illetve magában az NFÜ-ben is nyilatkozati stop van.

A NFM sajtóosztályán közölték, az elnöki megbízatás visszavonásának részletes indokait a törvény által előírt határidőn belül, az ügynökségben megkezdett átadás-átvétel végleges lezárulását, illetve a részletes szakmai vizsgálatokat követően hozzák nyilvánosságra.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új elnöke az 51 éves Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke. Petykó olyan vállalatoknál töltött be fontos pozíciót, mint a Bábolna, a Dunaferr vagy a Hungexpo. Petykó Zoltánt is kerestük, ám a titkárságán azt mondták, egész nap tárgyal. Így csak a minisztérium közleményéből tudjuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid távú célja, hogy szisztematikusan felülvizsgálja az eddigi forráselosztási gyakorlatot és megszüntesse a pályázati rendszer széttagoltságát. Az NFM az uniós források felhasználását nehezítő bürokrácia és a túlzott adminisztrációs akadályok leépítését, valamint az alacsony lehívási arány és a támogatások felhasználására biztosított idő növelését is kiemelt prio ritásként kezeli.

Veres János kitünteti Vági Mártont – ajtót mutattak az NFÜ elnökének
Veres János kitünteti Vági Mártont – ajtót mutattak az NFÜ elnökének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.