Alapjáraton dolgoznak a vagyonkezelőnél

Áll az élet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőben (MNV), ahogy forrásunk fogalmaz, a „bizonytalanság miatt” ez a vagyontörvény módosításáig, az új vezetők kinevezéséig így is marad. A folyamatban lévő ügyeket intézik, de a fontos döntésekkel kivárnak.

Senki nem tudja, ki megy, és ki marad a MNV Zrt. háza táján, a szervezetben gyakorlatilag megállt az élet, mindenki az új vezetők kinevezésére és saját sorsának eldőlésére vár – sommázható a lapunk által megkérdezett MNV-s belső emberek helyzetértékelése. A vagyonkezelőben csak alsóbb szinteken folyik értékelhető, a napi rutinnak megfelelő munka, a folyamatban lévő ügyekben. Úgy tudjuk, az új kabinet képviselői még a vezérigazgató-helyettesekkel, és a náluk alacsonyabb pozícióban lévő vezetőkkel sem vették fel a kapcsolatot, így nekik nincs biztos információjuk a hogyan továbbról, ám egyre többen veszik biztosra, hogy menniük kell. Mindezt tetézi, hogy amióta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjai „lemondtak”, ők sem hoznak érdemi döntéseket, azt az Orbánkabinet illetékeseire hagyják.

Senki sem tudja, hogyan tovább
Senki sem tudja, hogyan tovább

Közben kiderült, hogy az MNV újonnan létrehozott tulajdonosi testületének, az igazgatóságnak Halasi Tibor lesz az elnöke, aki minisztériumi államtitkárként a részvényesi jogok gyakorlója is. A jogász végzettségű szakembernek nem lesz új az MNV, hiszen vezető jogtanácsosként és vezérigazgató-helyettesként már dolgozott az ÁPV Rt.-ben az előző Fidesz kormány alatt, ráadásul az MNV ellenőrző bizottságában a Fidesz által delegált tagként is jelen volt.

Informátoraink biztosra veszik, hogy a kreatív döntéshozói szerep nem az övé lesz, ám ennek ellenére jó szakembernek tartják. Az elnöki poszt várományosa 1988-ban végzett a jogon, ügyvédi munkáit követően került 1998-ban az ÁPV Rt.-hez, ahol 2002-ig dolgozott. Több cégnél töltött be jelentős tisztséget, így az Antenna Hungária igazgatósági tagja volt, a Magyar Fejlesztési Bank felügyelő bizottságában is dolgozott, az MTI és a Malév FB tagja is volt.

A szintén ügyvéd Molnár Zoltánnak, az új vezérigazgatóhelyettesnek sem lesz új terep a vagyongazdálkodás. Ő korábban a Kincstári Vagyon Igazgatóság vezérigazgatója volt, 1998 novemberétől 2003 végéig töltötte be a posztját, amit a MeH pályázatán nyert el. Az akkori pénzügyminiszter felmentette, ám emiatt munkaügyi pert indított, amit meg is nyert, de nem kívánt visszatérni az állásába. Többen mondják: Molnár a baloldali politikusokkal is megtalálta a hangot korábban.

Igaz, KVI-elnökként konfliktusa is volt a szocialistákkal, hiszen harcott hirdetett az állami ingatlanokat „elbirtoklás útján” megszerezni kívánó szervezetek ellen, s ez ügyben 14, az MSZP által használt ingatlan is előkerült abban az időben. A KVI első embereként azonban a Citadella-terasz kapcsán volt leginkább reflektorfényben, amelynek elbontása felett őrködött. Forrásaink emlékeztetnek: abban az ügyben konzekvensen védte a szervezet álláspontját. A KVI előtt dolgozott a Pénzügyminisztériumban osztályvezetőként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.