Nem enged a British Airways

Az utaskísérők folytatódó sztrájkja ellenére egyre több járatot indít a nemzeti légitársaság, melynek vezérigazgatója, megfigyelők szerint, ugyanúgy meg fogja törni a Unite szakszervezetet, mint egykor Margaret Thatcher a bányászok unióját.

A legutóbbi, keddi egyeztetésről is megállapodás nélkül állt fel a légi utaskísérőket képviselő Unite szakszervezet vezetése, illetve Willie Walsh, a British Airways (BA) vezérigazgatója. Csütörtökön a második ötnapos munkabeszüntetés fejeződik be, hogy azután – egy nap fellélegzés után – június 5-e és 9-e között ismét távolmaradásával tüntessen a kabinszemélyzet.

A szakszervezet tárgyalási pozíciója egyre látványosabb kudarcot vall. A BA bejelentette, hogy a következő sztrájkperiódusban a menetjegy-tulajdonosok háromnegyedét el fogja tudni szállítani úti céljára. A transzatlanti desztinációk 80 százalékát például nem fogja érinteni a munkabeszüntetés: feltett cél, hogy minden szurkoló eljusson a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra. A sztrájk különben is csak Heathrow repülőterére vonatkozik, Gatwick és a London City Airport zavartalanul működik.

Sztrájkolók és szimpatizánsok szitkozódnak a Heathrow reptéren
Sztrájkolók és szimpatizánsok szitkozódnak a Heathrow reptéren

A BA menedzsmentje nem fogadta el a Unite funkcionáriusainak felajánlását, hogy még a végleges megegyezés előtt állítsa helyre a márciusi sztrájkban részt vett légi utaskísérőktől megvont utazási kedvezményeket. A szigetország egyik legnagyobb szakszervezete azzal fenyegetőzik, hogy rövidesen újabb sztrájkok tervét bocsátja a tagság elé. Az is az „akcióterv” része, hogy egy-egy napra meghirdetetett sztrájkokat az utolsó pillanatban lefújnak, felborítva ezzel a menetrendet, ugyanakkor a munkakezdésre időben megjelent személyzet elvárja majd, hogy megkapja arra a napra járó fizetését.

Az eddigi járatkiesések becslések szerint 112 millió fontjába kerültek a brit nemzeti légitársaságnak, miközben a márkanév értékén esett csorbát egyelőre nehéz számszerűsíteni. Bár az elmúlt évben rekordnak számító nettó 425 millió fontos veszteséget könyvelt el, Walsh 1,7 milliárd fontra rúgó készpénztartalékot kuporgatott össze, ami ugyanúgy át fogja segíteni a nehézségeken, mint Margaret Thatchert az 1984-ben, a bányászsztrájkot megelőzően felhalmozott szénhegyek, melyek végül összezúzták szakszervezeti vezetők és támogatóik reményeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.