Hatott a lázcsillapító Kínában

Májusban lassabb tempóra váltott a kínai feldolgozóipar növekedése, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságával is akadnak gondok.

Az ágazat teljesítményét és kilátásait megbízhatóan jellemző feldolgozóipari menedzserindex (PMI) összetevői egytől egyig estek, noha még így is az expanziót jelentő 50 pont feletti sávban tartózkodnak, és várhatóan ott is maradnak. A termelési részindex az áprilisi 59,1 pontról 58,2-re, az új megrendeléseké 59,3-ről 54,8-re, az exporté 54,5-ről 53,8 pontra süllyedt.

A befektetők számára ez már a második figyelmeztető jel volt, az elsőt, a pekingi, sanghaji és sencseni ingatlaneladásokban bekövetkezett visszaesésről szóló jelentést a napokban tették közzé. A városi ingatlanok 12,8 százalékkal drágultak egy év alatt, s most, a mesterségesen keltett hitelszűke révén visszafogottá vált a kereslet.

Brian Jackson, a Royal Bank of Canada hongkongi elemzője szerint az adatok egyértelműen a túlfűtött gazdaság lassulását mutatják, s azt, hogy a Pekingben idejében beadott lázcsillapító lassan elkezdi éreztetni hatását. Van honnan alább adni, hiszen az első negyedévben 11,9 százalékkal haladta meg a GDP az egy évvel ezelőttit, egészségtelenül gyorsan nőtt a hitelezés és fogyasztás, s ez az infláció felpörgését vetítette előre. Ennek megelőzésére hathatós intézkedéseket vezetett be a kínai kormány, a bankok tartalékolási rátáját többször is megemelte, szigorúan korlátozta a folyósítható hiteleket és elrendelte az infrastrukturális beruházások koordinációját és ésszerű revízióját, miután tavaly 1,4 ezermilliárd dollárral élénkítették és kilövőpályára állították a kínai gazdaságot. A megszorító intézkedésekkel Peking még idejében kieresztette a fölösleges gőzt a szépen gömbölyödő buborékokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.