Nehézkesen ocsúdó Európa

A világgazdasági válságból Európa a többieknél nehezebben kecmereg ki - szűrhető le az elmúlt időszak adataiból.

Ennek egyértelmű jelei abban látszanak, hogy az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás javulása és a készletek felépítése már elkezdődött, míg Európában hasonlót nem tapasztalni. Az utóbbi gazdaságát egyelőre a leértékelődött euró következtében megélénkült export hajtja – vélekednek a Quaestor-csoport elemzői.

Jó néhány kockázati elem mutat abba az irányba, hogy a korábban sokat emlegetett „V” alakú recesszió emelkedő ága a korábbiakhoz képest jelentősen alacsonyabb, mérsékeltebb lesz. (A V alakú receszszión az elemzők azt értették, hogy a emelkedés olyan ütemű lesz, mint a süllyedés, az elemzők szerint azonban nem fog visszatérni a korábbi szintre a növekedés.) Ráadásul az is előfordulhat, hogy a lanyhább emelkedés is megtörik, s így kialakul a „W” alakú kilábalási folyamat.

Ez jelenleg a bizalmi válság továbbterjedésének függvénye, valamint annak, hogy Európa megtorpanása és pénzügyi rendszerének problémái milyen hatást gyakorolnak az Egyesült Államok növekedésére, átterjednek-e oda. Sajnos a hitelezési helyzet romlását mutatja, hogy a londoni bankközi piac mozgását jelző LIBOR bankközi kamatok az elmúlt év augusztusi szinteken mozognak, ami azt tükrözi, hogy a pénzintézetek ismét kevésbé bíznak egymásban. Mindezt csak tetézi, hogy Európában a pénzintézeteket a „toxikus” termékektől, kötvényektől nem tisztították meg.

Az új kormány mozgástere a Quaestor szerint továbbra is egy új gazdasági struktúra kialakításától függ, amely a hazai keresletre a korábbinál jobban épít. Ez azonban csak akkor válhat sikeressé, ha az IMF-fel és a többi hitelezővel a cikluson átívelő részletes gazdaságpolitikai program mentén a magasabb hiányszint elfogadásáról meg lehet állapodni. Amennyiben ez elmarad és a kilábalás elnyúlik, akkor 2011-ben Magyarország megszorításokra kényszerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.