Megosztott bankvezetést javasol az EU

A bankok jobb és ellenőrizhetőbb irányítása érdekében az Európai Bizottság szétválasztaná a hitelintézetek élén az elnöki és a vezérigazgatói posztot.

Szerdán újabb javaslatokkal állt elő az Európai Bizottság a pénzügyi szolgáltatások működésének átalakítására, a hitelminősítő intézetek jobb felügyeletére, illetve vitát indított a vállalatirányítási módszerek javítására.

Barroso is az ajánlók közé tartozik
Barroso is az ajánlók közé tartozik

A válságért szintén felelőssé tett hitelminősítőkről tavaly szeptemberben már született egyezség, ami regisztrációjukra, az érdekütközések kerülésére, a termékek és a módszertan átláthatóságára vonatkozott.

Most viszont ezeken túllépve azt is szorgalmazza a bizottság, hogy e cégek kerüljenek a felállítandó európai értékpapír-piaci felügyelet (ES-MA) ellenőrzése alá. Így e felügyelet dolga lenne a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch európai vállalatainak bejegyzése, a szükséges tájékoztató adatok bekérése, s a helyszíni vizsgálatok elvégzése.

Ha valamely társaság megsérti az előírásokat, az árbevétele akár húsz százalékáig terjedő bírságra számíthat, de a büntetésre csak javaslatot tehet a felügyelet.

Bizottsági szakértők kérdésünkre jelezték: jelenleg 45 hitelminősítő céget tartanak nyilván az EU-ban, ezeknek fele tartozik a három nagyhoz. De további cégek megjelenésére is számít Brüsszel, ahol továbbra is keresik a választ arra, milyen mértékben kell a pénzügyi piacoknak a hitelminősítőkre támaszkodniuk, s hogy vajon kellő verseny alakult-e ki e vállalatok között.

Ami a pénzintézeteket illeti, a bizottság megfontolásra ajánlja, hogy a vállalatirányítás javítása, átláthatóságának növelése érdekében szét kellene választani az elnöki és a vezérigazgatói posztot, az igazgatósági tagok kinevezésébe szólhassanak bele a felügyeletek, s erősítsék meg a kockázatkezelés szerepét. A felügyeleteknek a pénzintézetek vállalati struktúráját is vizsgálniuk kellene, a részvényeseket pedig érdekeltté tenni abban, hogy a hosszabb megtérülést, a hosszabb távú jó teljesítményt díjazzák. Mindebből európai törvényjavaslat csak a jövő év első negyedében lehet, amikor Magyarország látja el az unió elnöki teendőit.

A bizottság asztalán még rengeteg javaslat hever a származékos termékek szabályozásától a számviteli szabályok globális egységesítésén át a banki válságkezelés és csődeljárás áttekintéséig.

A Magyarországon működő bankok szinte mindegyike élén elnök-vezérigazgató áll, így őket érintené az Európai Bizottság javaslata. OTP Bank: Csányi Sándor Erste: Papp Edit UniCredit: Patai Mihály Budapest Bank: Sean Morrissey MKB: Erdei Tamás Citibank: Batara Sianturi Commerzbank: Kozma András KDB: Kim Sung Ryong Magyar Cetelem: Lendvai János Volksbank: Balázs László Merkantil: Kolossváry Ádám OTP Jelzálogbank: Oszlányi Zsolt UniCredit Jelzálogbank: Tölli Gabriella

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.