Az állam visszavásárolhatja az oroszoktól a Molt is

A távozó és az új kormány képviselői is tárgyaltak már annak érdekében, hogy az állam megvásárolja az orosz Szurgutnyeftyegaznál lévő Mol-részvényeket – értesültünk.

Lapunk információi szerint az állam nevében mind az előző, mind az új kormány képviselői folytattak már tárgyalásokat a Szurgutnyeftyegazzal (Szurgut) az orosz olajcég birtokában lévő Mol-pakett megvásárlásáról. A téma először a januárban megtartott, a színfalak mögött igen hevesre sikerült orosz–magyar gazdasági vegyes bizottsági ülésen merült fel. Az onnan kiszivárgó hírek szerint vagy a magyar állam, vagy a Mol maga akarná megvenni az olajtársaság részvényeinek 20 százalékát.

Friss hírek szerint a szerepre inkább a magyar állam vállalkozna. A tetemes vételárat ugyanismost csak a magyar állam tudná előteremteni. A Szurgutnyeftyegaz tavaly 1,4 milliárd eurót fizetett a csomagért, nagyjából a mostani, részvényenként 18 ezer forint körüli árfolyamon. (Ez kétszerese volt az akkori árfolyamnak, de az eladó osztrák OMV ezt támasztotta feltételül.) Ezt a mai áron közel 400 milliárd forintot a magyar állam is csak az adósság növelésével tudná előteremteni. Ugyanakkor a hiányt nem növelné, mert nyereséges cégbe fektetnének. A vevőként értelemszerűen felmerülő Molmegfigyelők szerint ezt az öszszeget már nem tudná előteremteni: az OMV-felvásárlás elleni védekezés jegyében közel 500 milliárdot már elköltöttek saját papírok vételére. Ráadásul aMol-vezetés a Szurgutnak is az OMV-hez hasonló, „nem baráti” szerepet osztott, ami miatt a magántulajdonú, de a Kreml befolyása alatt álló nagy orosz olajtársaság vezetése állítólag velük nem is tárgyalna. (Más kérdés, hogy a magyar állam független hatóságai vizsgálódásokkal szintén évek óta akadályozzák, hogy a Szurgutot legalább a részvénykönyvbe felvegyék. Osztalékot pedig az orosz cég megjelenése óta a Mol-tulajdonosok nem kapnak.) Bár Vlagyimir Bodganov, az amúgy igen zárkózott Szurgut vezetője ez idáig tagadta az eladási szándékot, információnk szerint több egyeztetést is folytattak erről különböző magyar illetékesekkel. Az orosz fél alighanem belátta, hogy az ellenállás elértékteleníti a befektetést. De eddig nem csupán az árban nem tudtak megegyezni: az orosz fél több feltételt is támaszt, amire a magyar fél nem hajlik.

Hozzáértők szerint a vásárlás jól jöhet a kormányra lépő Fidesznek. Beleillik a nemzeti vagyon gyarapítását célzó terveikbe, és jó tárgyalási pozíciót jelent a gázárak ügyében is. A Fidesz és a Mol hagyományosan jó kapcsolata az olajtársaság vezetői számára is biztosíthatja, hogy a megmaradt 21 százalékos csomag is „barátivá” válik. A Mol, illetve a vele – a szocialistákkal együtt – sok szálon együttműködő Fidesz ezután már bizonyosan nem en gedné át a csomagot hasonlóan „nem baráti” befektetőnek. Így a pakett előbb-utóbb akár még a Mol háza táján is kiköthet.

A téma kapcsán mindazonáltal sem az eddigi, sem az új kormány részéről nem találtunk nyilatkozót.

Hernádi Zsolt Mol-vezér (jobbról) az áprilisi közgyűlésén. Távol tartották az oroszokat
Hernádi Zsolt Mol-vezér (jobbról) az áprilisi közgyűlésén. Távol tartották az oroszokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.