Már Budapesten is: raktárbérlet költözőknek, felújítóknak

A költözködés felér egy kiadós lomtalanítással. Az igazi fejtörés akkor kezdődik, ha a megvásárolt lakásba nem lehet azonnal beköltözni, viszont az eladottból menni kell, de a teljes berendezést nincs hová pakolni. Ilyenkor jönnek képbe az önkiszolgáló raktárak.

Tavaly ősszel jelent meg az első, tavasszal pedig a második úgynevezett önkiszolgáló raktár Budapesten. Ezek a raktárak nem elsősorban, vagyis nemcsak a cégeket célozzák, hanem a magánszemélyeket, azokat, akik éppen költöznek, lakást újítanak fel, vagy egyszerűen csak tároló helyet keresnek sportszereiknek, könyveiknek, motorjuknak, vagy bárminek, amit pince, padlás, vagy befogadó rokon híján sehol sem tudnak elhelyezni. Észak-Amerikában fél évszázada jelentek meg az első önkiszolgáló raktárak, ezekből mára 53 ezer van, vagyis majdnem négyszer annyi, mint ahány McDonald’s-üzlet. De Európában sem ismeretlen ez a tárolási forma, Angliában van a legtöbb ilyen épület, és nagyon sok üzemel már a spanyoloknál, a franciáknál és a németeknél is.

Harsányi Dánielék egy családi nyaralás során szereztek tudomást a rendszerről, amikor angol útitársuk mesélt a self storage, azaz önkiszolgáló raktár elvéről. Az ötlethez Csepelen találtak egy megfelelő gyárépületet, amit átalakítottak és októberben már meg is nyitottak. Az ötezer négyzetméteres területen háromszáz különböző méretű, 0,8–50 négyzetméteres egységet alakítottak ki, ezeket akár két hétre is bérbe lehet venni.

– A rendszer éppen a rövid távú, kis, vagy közepes helyigényű raktározás szükségletére épül – mutat rá Harsányi Dániel, a Self Store Kft. értékesítési igazgatója az alapkoncepcióra. Olyan potenciális bérlőket céloz meg, akik most költözködnek, lakást újítanak fel, vagy megfelelő, biztonságos helyet keresnek kedvelt vagy szükséges tárgyaiknak. Az elérhető áron, vagyis egy albérletnél olcsóbban bérbe vehető raktárak éppen azon az időszakon segítik át az ügyfeleket, amikor hely híján nem tudnak mit kezdeni a holmijukkal, viszont hirtelen dobra verni sem akarják lakásuk berendezését.

A csepeli Self Store üzemeltetőinek tapasztalatai szerint a magánszemélyek jellemzően 10-20 négyzetméteres raktárat bérelnek, átlagosan öt hónapra. Ezzel egybevág a kanadai beruházásból megvalósult Gyáli úti Euro Mini Storage működtetőinek a tapasztalata, miszerint lakásuk berendezésének elhelyezéséhez 3–5 hónapra keresnek a költözködők megfelelő helyet, és úgy tűnik, egy átlagos háztartás dolgai elférnek kevesebb mint 20 négyzetméteren.

Az Euro Mini Storage raktáraira sok külföldi bérlő is akad, nem véletlenül, mivel ők már ismerik a rendszert, illetve a márkanevet. A magyar piacon most meghonosodó raktárrendszer megismertetéséhez azonban még idő kell, pedig mindkét cég máris újabb beruházásokat tervez. Mint Forgács Krisztián, az Euro Mini Storage Kft. menedzsere mondta, a bevált séma szerint kizárólag az autópályák városon belüli szakaszai mentén építkeznek, nagy forgalmú, jól látható, könnyen megközelíthető helyeken.

A bekamerázott épületekben elhelyezett holmikhoz a bérlők szinte éjjel-nappal hozzá tudnak férni, az elemi károk ellen az épületek biztosítva vannak. A csepeli raktárban négyzetméterenként százezer forintig az ingóságokat biztosítják, az ennél nagyobb értékű dolgokra a tulajdonosoknak külön biztosítást érdemes kötniük. A Gyáli úton viszont mindenki egyénileg biztosíthatja értékeit, bár a lopás ellen mindkét cégnél a kamerás megfi gyelőrendszer is véd. No meg a saját lakat, és beléptető kártya, ami ugyancsak a raktárkoncepció szerves eleme.

Az árakról sehol sem szívesen nyilatkoznak, mert a tarifa sok tényezőtől függ, például a bérbe vett terület nagyságától, elhelyezkedésétől és a bérlet időtartamától. Annyit mégis sikerült megtudnunk, hogy egy 9-10 négyzetméteres miniraktár több hónapos bérleti szerződés esetén 24–28 ezer forintba kerül átlagosan, havonta. A bérbevétel mellett döntőket jellemzően meggyőzi a tény, hogy szükséghelyzetben ennyivel kisebb lakást kell bérelniük, és a legrövidebb távlatban is tudnak gondolkodni, nem kell kauciót fizetni, sem szívességet kérni.

A máshol már sikeresen működő modell előbb-utóbb Budapesten, majd vidéken is tömegpiacra talál. A már most újabb raktárhelyet kereső befektetők szándékai és a piac jellegzetességei miatt elsősorban a külvárosokban jelennek majd meg az önkiszolgáló raktárak. Az üzemeltetőknek egyelőre nem a kereslet hiányával, hanem az ismeretlenséggel kell megküzdeniük. A bizonyítottan tényleges igényt kiszolgáló vállalkozásokból biztosra vehető, hogy néhány éven belül már többtucatnyi lesz országszerte. És akkor már nem csupán a tarifák nagysága alapján választanak majd a bérlők, hanem az elhelyezkedés alapján is, hiszen a legfontosabb szempont a tároló közelsége lesz majd.

Egy már használatba vett raktár a Gyáli úti központban. A legtöbb költöző három-öt hónapra bérel területet
Egy már használatba vett raktár a Gyáli úti központban. A legtöbb költöző három-öt hónapra bérel területet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.