Megszámolják a magyar struccokat

Júniustól több mint kétmillió háztartást keresnek fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági öszszeíró biztosai. Amint Laczka Éva főosztályvezető elmondta: 1895 óta sorrendben ez lesz a hetedik teljes körű, általános mezőgazdasági összeírás. Az utolsó hasonlóra 2000-ben került sor.

A KSH emberein kívül mintegy 16 ezer megbízásos munkatárs járja majd a címeket a június 21-ig tartó összeírásban. A lakásokat felkereső összeírók igazolvánnyal is rendelkeznek. Elhangzott az is, hogy a statisztikusok átfogó képet adhatnak a magyar mezőgazdaság folyamatairól, jelenlegi szerkezetéről és az ágazat szereplőinek helyzetéről. Az összeírás feldolgozott és összesített adataiból készült – mintegy 30-40 oldalas – előzetes jelentést már ősszel nyilvánosságra hozzák, a teljes kiadványra azonban még egy évet várni kell.

Az összeírás munkáit szervező Benoist György osztályvezetőtől megtudtuk, 2010. június 1-jei állapot alapján rögzítik, hogy a termelők mekkora mezőgazdasági termőterületet használnak, milyen célra, hány és milyen mezőgazdasági haszonállatot tartanak. Idén először számba veszik az emukat és a struccokat is.

Viszonylag alacsonyra állították a felmérésben még szereplő legkisebb gazdaság fogalmának „mércéjét”, ugyanis statisztikai értelemben már ennek számít az 1500 négyzetméteres szántó, az 500 négyzetméteres kert, és egy ötven szárnyast számláló baromfiudvar is. Erre azért van szükség, mert a mezőgazdaságilag hasznosított terület 98, és a mezőgazdasági termelés 99 százalékáról akarnak pontos képek kapni.

Újdonságnak számít, hogy az unió kérésére a kérdések egy jelentős része a gazdálkodás környezeti hatásaira, egyebek mellett a kerítés állapotára, a trágyázási szokásokra, a talajtakarás technikájára vonatkoznak, de e kérdésekre – takarékossági okokból – csak a felkeresettek negyedének kell válaszolni. Egyébként az összeírás 2,65 milliárd forintba kerül, ehhez Brüsszel félmilliárddal járul hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.