Magyarország számára nincs mozgástér

A magyar gazdaság idén szerény ütemben élénkülhet, ahogy a külső kereslet fellendülése bőven ellensúlyozza a gyenge belső keresletet – olvasható az OECD Magyarországról szóló előrejelzésében.

A gazdaság jövőre állhat talpra, s várhatóan az infláció is érdemben lassul. A közkiadások növekedésének sikeres megfékezése növelte a befektetők bizalmát Magyarország iránt, támogatta a valuta árfolyamát és mérsékelte a kockázati prémiumokat. Ennek nyomán a Magyar Nemzeti Bank csökkenthette a kamatokat. E kedvező hangulat fenntartásához elengedhetetlen a fiskális konszolidáció folytatása, a középtávú keretnek megfelelően. Az OECD szerint idén a költségvetés hiányát mindenképpen a GDP négy százaléka alatt kell tartani, s fontos, hogy választási megfontolások ne siklassák ki a jól kialakított konszolidációs tervet.

– Óvatos költségvetési politikát kell folytatni, nehogy a befektetői aggodalmakmegint Magyarországra összpontosuljanak – mondta a Népszabadságnak Jorgen Elmeskov, a szervezet vezető közgazdászának helyettese. Az OECD 2010-re 4,5, 2011-re 4,3 százalékos büdzséhiányt prognosztizál, de kisebb tényleges hiányt sürget elemzésében. A jelenlegi befektetői hangulatban rendkívül fontos annak a konszolidációs pályának a megtartása, melyet lényegében az EU–IMF-program jelölt ki 2008 végén, illetve az EU-val egyeztetett magyar konvergenciaprogramé, amely 2011-re három százalék alatti hiányt jelez előre – fogalmazott. A választási évben sem kormányzati, sem önkormányzati szinten nem lehetnek érdemi eltérések – tette hozzá.

– Közgazdászok gyakorta té vednek, amikor egyes országok számára megpróbálják kijelölni a jövő növekedési ágazatait. Ám ezzel együtt, azt tudjuk, hogy a kelet-európai rendszerváltások után Magyarország éllovasnak számított, aztán elveszítette a lendületet, jórészt azért, mert lényegében leállt a strukturális reformokkal. Ezen mindenképpen változtatni kell, ha a magyar gazdaság javítani akar növekedési képességén –mondta Elmeskov.

Kérdésünkre, hogy miért lepte meg a piacokat a fejlett országok magas államadóssága és költségvetési hiánya, a szakember úgy fogamazott: a piacok inkább a hiteles stratégiát hiányolják, amellyel még számos ország is adós, hiszen az adatok nem annyira rosszak, sok esetben ennél még az OECD is magasabb hiányt várt. – A helyzet iróniája, hogy a szintén nagy államadósságban úszó Egyesült Államok nem került nyomás alá. Ennek oka az lehet, hogy pénzügyi piacai mélyek és likvidek, s ha valahol a világban baj van, akkor a befektetők számára még mindig az Egyesült Államok a biztonságos menedék – tette hozzá a szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.