Elő-végelszámolás a Vértnél

Úgy tűnik, nem egyeztették a Fidesszel az MVM tegnapi döntését, hogy elő kell készíteni a több ezer főt foglalkoztató Vértesi Erőmű végelszámolását. A Fidesz helyi képviselője a továbbműködtetés avagy megszüntetés tárgyában egyelőre nem foglal állást.

Az állami áramholding, a Magyar VillamosMűvek (MVM) a tulajdonában lévő, 1550 főt foglalkoztató Vértesi szénerőmű végelszámolásának előkészítését indítványozta a cég közgyűlésén, ahol menesztették a nemrég válságkezelésre kinevezett vezetőt: Szabó Pál egykori ipari minisztert Magyari József felszámoló-vállalkozó váltotta.

A kritikus helyzetű erőműcég megkezdi a felkészülést a végelszámolásra, de a júniusra tervezett konkrét döntés előtt még egyeztetni kell a vagyonkezelővel, a kormányzattal és a szakszervezetekkel. Az erőmű melletti szénbánya év végéig üzemelne, addig kaphatja a cég a minden áramfogyasztó által fizetendő, kizárólag a Vért támogatására szolgáló „szénfillért”, melyből havi mintegy 1 milliárd forint folyik be.

A felhalmozott szénkészletekből, illetve a biomasszatüzelésnek nevezett faégetésből az erőmű legfeljebb három évig üzemelne tovább. Oroszlány és Bokod ezalatt felkészülhetne az erőműből érkező olcsó távhő kiváltására, a dolgozók számára pedig fejlesztési-foglalkoztatási alapot hoznának létre. Az MVM szerint az erőmű nehéz helyzetében a végelszámolás biztosít lehetőséget a munkavállalók szempontjainak érvényesítésére, egy esetleges csődeljárás vagy felszámolás nem.

Az MVM már kétszer indítványozta a társaság megszüntetését, de a kormány a továbbműködtetést kérte. A GKI Gazdaságkutató szerint a teljes üzemeltetés 2020-ig 100 milliárdba kerülne, míg az elmúlt évtizedben az erőmű fenntartása 120 milliárd forint külső támogatást emésztett fel.

Korábbi híreink szerint az MVM-vezetés előzetesen egyeztette terveit a Fidesz-kormány meghatározó embereivel is, ám Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Fidesz most megválasztott képviselője mégis felháborítónak tartja a döntés időzítését, mondván a Bajnai-kormány már csak ügyvezető, az Orbánkormány programját viszont még nem fogadták el. Úgy vélte, az előző Orbán-kormány 2002-ben egy szerkezetátalakítási programmal adta át az erőművet, amiből semmi nem valósult meg. Szerinte azMVM által említett 120 milliárdot nem működtetésre, hanem beruházásokra kellett volna költeni. A továbbműködtetés avagy a végelszámolás kérdésében azonban nem foglalt állást, mondván egy korrekt átadás-átvétel után tud pontosan dönteni a kérdésben. Fellegi Tamás leendő szakminiszter a kormányalakítás előtt a kérdésről nem kívánt nyilatkozni, de állítólag „foglalkoznak a kérdéssel”. Úgy tudjuk, a Vértesi Erőmű veszteségeinek folyamatos állami támogatását leállítanák, de a dolgozóknak munkát biztosítanának.

Tiltakozó szakszervezetek

A közgyűlés helyszínén, az erőmű bokodi központjánál 450-500 munkavállaló tüntetett a bezárási elképzelések ellen. Téglás József, a Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet (DUVISZ) elnöke elmondta: tiltakozó levelet intéznek a közgyűléshez, melyben követelik a munkahelyek megőrzését.

Tüzelésre előkészített biomassza – Még három évig égethetnek
Tüzelésre előkészített biomassza – Még három évig égethetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.