A biztosítókat elárasztotta a munka

A hazai biztosítók képviselőivel egyeztetett az elmúlt napok viharai okozta károkról Bajnai Gordon. A miniszterelnök egyrészt arra volt kíváncsi, hogyan alakulnak a kárbejelentések, illetve arra kérte a társaságokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatos ügyintézés a lehető leggyorsabb és legrugalmasabb legyen – mondta tegnapi tájékoztatóján Szollár Domokos kormányszóvivő.

Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke elmondta, hogy eddig mintegy tízezer bejelentést kaptak, ez a szám azonban még biztosan nőni fog, hiszen a tulajdonosok egy részét még leköti a károk mérséklése. A jelenlegi becslések alapján a biztosítók kötelezettsége összesen elérheti majd a 4–6 milliárd forintot. A cégek már megkezdték a károk felmérését, és megindultak a kifizetések is. A biztosítók, hogy gyorsabban haladjanak, átcsoportosították kárfelmérőiket a vihar által leginkább sújtott körzetekbe, a fiókok hosszabb ideig vannak nyitva, s többen foglalkoznak telefonos ügyintézéssel is.

A gyorsabb ügyintézés miatt bizonyos papírokat, igazolásokat most elég később, utólag is bemutatni, a nagyobb káreseményeknél pedig előleget fizetnek, amely jellemzően 50-100 ezer forint. Több biztosító alkalmazza az egyszerűsített kárügyintézést is. Ilyenkor az ügyet telefonon rendezik, s ha a károsult és a szolgáltató meg tud állapodni az öszszegben, akkor azt külön kárszemle nélkül kifizeti a biztosító – tette hozzá.

A Generali biztosítónál tegnap óta megduplázódott a kárbejelentések száma. Tegnap délelőttig összesen 2280 kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz, a becsült kár összege 354 millió forint. A legtöbb kár – összesen 1600 – a vihar miatt keletkezett, 40-et a villám, 640-et a felhőszakadás és árvíz okozott. A Generali folyamatosan fogadja a kárbejelentéseket, valamint a 48 órás kárbejelentési kötelezettséget a rendkívüli helyzetre való tekintettel meghosszabbította két hétre.

Autókat törtek össze a gyökerestül kifordult fák
Autókat törtek össze a gyökerestül kifordult fák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.