Áram nélkül maradt ötvenezer dunántúli háztartás

Az elmúlt napok viharai a hazai áramhálózatban azE.ON áramszolgáltató Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár és a Balaton környéki rendszerét tépázták meg. Vasárnap 100 ezer, tegnap 50 ezer fogyasztójuk maradt áram nélkül. Másutt – például az árvíz által leginkább érintett Miskolcon – messze nem volt ennyi áramkimaradás.

– Vasárnapra virradó éjszaka a vihar miatt a Dunántúlon több mint 100 ezer E.ON-fogyasztónál nem volt áram – közölte tegnap Kutas István szóvivő. Estére a szerelőknek köszönhetően már csak néhány százan maradtak áram nélkül. Az érintett körzetekben – Veszprém és a Balaton környékén, Sásdon, illetve Barcson – kitört fák és oszlopok, elázott transzformátorok, erős szél és a felázott talaj akadályozták az elhárítást.

A tegnap éjjeli újabb viharos széllökések miatt hétfő hajnalra az E.ON újabb 40 vonalán lépett fel áramellátási üzemzavar. Ez hétfő reggel összességében mintegy 50 ezer háztartást érintett. Az esetek többségét szintén a vezetékre dőlt fák okozták. A leginkább érintett régiók Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár voltak. A Balatonnál több helyen az árvíz miatt a veszély megelőzése érdekében ki kellett kapcsolni a szolgáltatást. Az E.ON 780 szerelője és alvállalkozói egész hétvégén is teljes létszámban dolgoztak. Bár a hibaelhárítás folyamatos volt, a viharos szél miatt újabb és újabb üzemzavarok léptek fel. A meteorológiai előrejelzések miatt az E.ON-nál ma is fokozott készenlét lesz érvényben. – Az E.ON szorosan együttműködött a polgármesterekkel, a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság munkatársaival és tevékenységéről vasárnap délután óta rendszeresen tájékoztatja a Magyar Energia Hivatalt – szögezte le Kutas István.

A főváros, illetve Észak-Magyarország áramellátásáért felelős Elmű–Émász szóvivője, Boross Norbert ezzel szemben területükön csupán mintegy félezer hibabejelentésről tud. Ezt jellemzően szintén kidőlt fák okozták, de Budapest belvárosában több, a pincékbe telepített transzformátor is beázott. Az újra és újra jelentkező hibákat a nap során folyamatosan hárították el – a pincékben például szivattyúzással –, így késő délutánra 200 esetük maradt. – Az ítéletidő okozta árvizek miatt országosan is legtöbb kárt szenvedett Miskolc térségében szintén nem volt jellemző az áramkimaradás – az más kérdés, hogy ha a fogyasztó maga kéri a kikapcsolást, az nem tartozik bele üzemzavari statisztikáikba – hívta fel a figyelmet. Az EDF Démásztól a kérdésekre lapzártánkig nem kaptunk választ.

A vihar okozta gondokat még az áramellátás zavara is tetézte a Dunántúlon. A szerelők az egész hétvégén dolgoztak
A vihar okozta gondokat még az áramellátás zavara is tetézte a Dunántúlon. A szerelők az egész hétvégén dolgoztak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.