Már az egész Wall Street gyanús

A Goldman Sachs mellett most már több nagy amerikai bankot, valamint európai pénzintézetek tengerentúli leányait is vizsgálják az ügyészek, illetve a felügyelet emberei. A gyanú szerint szándékosan vezették félre ügyfeleiket, hozzájárulva ezzel a jelenlegi válság kirobbanásához.

Kezdetben volt a Goldman Sachs, pár napja csatlakozott hozzá a Morgan Stanley, most pedig már arról ír az amerikai sajtó, hogy különböző vizsgálatok folynak a Wall Street más nagy pénzintézeteivel, köztük európai óriásbankok tengerentúli érdekeltségeivel szemben is a jelzáloghitel-piaci termékekkel kapcsolatos zűrös ügyletek miatt. A SEC, az értékpapír-piaci felügyelet és a szövetségi ügyészek ugyanazt vizsgálják egy előzetes büntetőeljárás keretében a J. P. Morgan Chase, a Citigroup, a Deutsche Bank, valamint az UBS esetében, mint amire a Goldman Sachs és a Morgan Stanley vonatkozásában már egy ideje kíváncsiak. Jelesül: félrevezették-e a nagybankok a befektetőket az úgynevezett értékpapírosított kötelezvényportfóliók marketingje, értékesítése és az ezekkel való kereskedés során.

A The Wall Street Journal hírét, amelynek forrását a lap nem nevezte meg, az érintettek vagy nem kommentálták, vagy elmondták: nem keresték (még) meg őket. A Thomson Reuters hírügynökség szerint a Wall Streeten 2005 és 2007 között ezermilliárd dollár értékben bocsátottak ki ilyen jelzáloghitel-származékokat. Konkrétan nem ismert, hogy mely ügyletekre összpontosulhat a vizsgálat, de a két nagy korábbi befektetési bank példáján tudni lehet: a vádak szerint úgy hoztak létre, majd kínáltak portfóliókat, hogy valójában azok elértéktelenedésére játszottak. Saját brókereik a jelzálogalapú derivatívák ellen fogadtak, sőt mindebben az ugyancsak erre építő fedezeti alapok is benne lehettek alkalmanként.

A The New York Times eközben arról számol be: az illetékes államügyész azt vizsgálja nyolc nagy bank esetében, hogy nem vezették-e félre téves információkkal a hitelminősítők a jelzáloghitel-, majd az általános pénzügyi válság során gyakran bírált nagy hármasát, a Standard & Poor’st, a Fitchet és a Moody’st. E nyomozás során a Crédit Suisse, a francia Crédit Agricole, valamint az azóta a Bank of America tulajdonába került Merrill Lynch érintettsége is felmerült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.