Viszik a pénzt a bebukott hitelek

– Ha a következő kormány akarja, akkor tartani tudja az idei, 3,8 százalékos hiánycélt, de ehhez folytatnia kell a szigorú költségvetési politikát – jelentette ki Oszkó Péter távozó pénzügyminiszter a tegnapi sajtótájékoztatóján.

A szerdán megjelent, 0,1 százalékos növekedést jelző GDP-adatot úgy kommentálta: a 2-4 százalékos visszaeséssel riogató kijelentéseket (a Fidesz-közeli 29 közgazdász állította ezt korábban) ezek szerint félre is lehet tolni. Mint mondta, csontvázakat (vagyis költségvetési kockázatokat) nem a büdzsében, hanem a politikai nyilatkozatokban kell keresni.

Oszkó Péter a büdzsé helyett a politikai nyilatkozatokban keresné a csontvázakat
Oszkó Péter a büdzsé helyett a politikai nyilatkozatokban keresné a csontvázakat

– Még a héten bemutatja a Pénzügyminisztérium (PM) a kormányváltással összefüggésben készített átadás-átvételi dokumentumait – ezt már lapunk kérdésére közölte Oszkó Péter. A tárcánál várják a leendő kormánynak az átadás-átvétel szabályozására vonatkozó intézkedéseit. Oszkó megemlítette, hogy az új kormány is készít leltárt, amely azonban – információi szerint – kevésbé lesz részletes, mint a minisztériumé. Konkrét tárgyalások az átadás-átvételről jelenleg nem folynak, pedig a PM készen áll erre – közölte a tárcavezető.

Az államháztartásban az első négy hónapban 637 milliárd forint hiány alakult ki, ez az éves várható hiány 73 százaléka – a választások előtt fideszes politikusok biztosra vették, hogy a defi cit el fogja érni a 100 százalékot. Áprilisban a várt 82 milliárddal szemben csak 27 milliárd lett a hiány, ám ezt néhány kiadási tétel – például a fegyveres testületek béreinek, illetve a közösségi közlekedés támogatásának – májusra csúszása is segítette. Ezekkel együtt sem lenne sokkal magasabb 60 milliárd forintnál a deficit – hangsúlyozta ugyanakkor Oszkó Péter. A májusi előrejelzésén a Pénzügyminisztérium a vártnál jobb április ellenére nem változtatott, úgy látják, az éves terv 82 százalékát érheti el az ötödik hónap végére a deficit.

Az egyes tételek közül érdemes figyelemmel kísérni az állam által vállalt kezesség érvényesítését. A bebukott hitelek mögötti állami szerepvállalásra az éves keret több mint felét – 10,6 milliárd forintot – elköltötték április végéig. Végh Szabolcs szakállamtitkár az ezt firtató kérdésünkre elmondta, ők is érzékelik, hogy van némi feszültség ezen a soron, de azt is figyelembe kell venni, hogy az éven belül nem egyenletes a kezesség érvényesítése.

Ugyanakkor a szakállamtitkár elismerte, jelenlegi ismereteik nem elegendőek ahhoz, hogy meg tudják mondani, mi várható az év végére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.