Koncessziós csatorna

Benyúlna a magánbefektetők zsebébe Dég és Lajoskomárom: a két település uniós támogatással megvalósítható szennyvízberuházását koncesszióba adná. Az egyedi kezdeményezés zöld jelzést kapott.

Kastéllyal és tóval, az ország legnagyobb angolparkjával, szabadkőműves legendákkal egyaránt dicsekedhet, mégsem tudta kihasználni idegenforgalmi adottságait az elmúlt évtizedekben Dég. A Balatontól mintegy 35 kilométerre fekvő település és vele vállalkozásai megerősödését a 22-es csapdáját idéző probléma akadályozza: pénz nélkül nincs fejlett infrastruktúra, közműhálózat nélkül nincsenek befektetők és nincs pénz. Az ördögi körből most a 64-es főút túloldalán, hét kilométerre fekvő Lajoskomárommal közösen próbálnak kitörni.

Magánbefektetők bevonásával építtetné meg Dég és Lajoskomárom csatornahálózatát és szennyvíztisztító telepét Avar Balázs. A Magyar Projektmenedzsment Iroda Kft. ügyvezetője még 2007-ben vágott bele, hogy meggyőzze a különféle szakhatóságokat: az uniós pénzalapok 85 százalékos támogatására igényt tartó beruházás koncessziós megvalósításának, azaz a Brüsszelben elvárt magyar önrész magántőkés finanszírozásának van létjogosultsága. Erre ugyan Magyarországon eddig nem volt példa, és az EU-ban is csak elvétve, de végül mindenki belátta, hogy a konstrukció kevesebb pénzébe kerül az államnak, az önkormányzatok nem vesznek a vállukra később finanszírozhatatlan adósságokat, a beruházás megvalósulása pedig biztosabb alapokra kerül.

Uniós forrásból épülő csatornához eddig még nem adtak pénzt magánbefektetők
Uniós forrásból épülő csatornához eddig még nem adtak pénzt magánbefektetők

Az ügyvezető lapunknak elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Környezet és Energia Operatív Program irányító hatósága április végi döntésében támogatásra érdemesnek minősítette a Lajoskomárom–Dég szennyvízberuházás projektjét. A becslések szerint 2,6 milliárd forint költséggel megvalósítható beruházás támogatási szerződésének még a nyár első felében várható aláírása után megjelenhet a koncessziós tender közbeszerzési eljárásának pályázati felhívása. Ha pedig minden jól alakul, az év végén alá is írhatják a szerződést a reménybeli befektetőkkel.

Addig azonban még hoszszú az út. Az 1800 ingatlant kiszolgáló mintegy 50 kilométer hosszú csatornahálózat megépítésére és 25 éves üzemeltetésére jelentkező pályázóknak elsőként alkalmasságukat kell igazolniuk. A megfelelő építési és közműhálózat-üzemeltetési tapasztalattal rendelkező cégek, konzorciumok ezt követően elsősorban a beruházásiköltség-ajánlataikkal versenyezhetnek. De a befektetők kiválasztásánál fontos szempont lesz az is, hogy a pályázók milyen összegű csatornadíjakkal terhelik majd a használókat.

A két költségelemet a pályázatot kiíró önkormányzatok a lehető legalacsonyabbra szeretnék leszorítani. A beruházás építési és üzemeltetési költségére ugyanis az egyetlen fedezetet a majdani használók által fizetett díjak jelentik majd. Az pedig a polgármesteri hivatalokban sem mellékes, hogy a csatornaszolgáltató mennyivel sarcolja majd meg a helyi háztartásokat, vállalkozásokat.

A versengés kimenetelétől függetlenül a Lajoskomáromban és Dégen élőknek a csatornadíjak elszabadulásától nem kell tartaniuk. Az NFÜ ugyanis több feltételt szabott a pályázat kiírói és a befektetők számára. Az egyik ilyen előírás, hogy a csatornaszolgáltatás díja 2012-ben nem haladhatja meg a köbméterenkénti 500 forintot. De összege még 2039-ben sem emelkedhet a köbméterenként 900 forintnak megfelelő öszszeg fölé – már persze mai árakon számolva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.