Online bankolás: olcsóbb és hatékonyabb

A kereskedelmi bankok kis és közepes vállalatoknak nyújtott konstrukcióit nehéz összehasonlítani, mert különböző csomagáron különböző szolgáltatásokat kínálnak az egyes pénzintézetek. Az azonban elmondható, hogy érdemes előnyben részesíteni az online tranzakciókat, s ha régóta van meg a cég bankszámlája, akár a szerződések újrakötésével is lehet spórolni.

A bonyolult tarifastruktúra ellenére is igaz: a cégek jó választással éves szinten akár százezer forintos nagyságrendű költségmegtakarítást is realizálhatnak a számlavezetés és a tranzakciók költségén, ezért érdemes tanulmányozni, mit nyújtanak a különböző bankok.

Ma már az online bankolás egyáltalán nem valami extrém és drága tevékenység, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak: általánosságban elmondható, hogy az online szolgáltatásokért a pénzintézetek nem számolnak fel pluszdíjakat, mint pár évvel korábban, sőt, azokat az ügyfeleket, akik hajlandók majdnem teljesen online felületre terelni a banki ügyintézést, nemcsak a számlavezetés, de a havi díjak terén is kedvezményekkel honorálják. A válság talán egyetlen pozitívuma, hogy a bankok üzemi szinten is költségérzékenyek lettek, s rájöttek: az online bankoló ügyfeleiken spórolhatnak a legtöbbet, hiszen a számítógépes rendszerek lényegesen olcsóbban dolgoznak, mint a fiókokban alkalmazott ügyfélreferensek.

A számlacsomagokra egy alapelv vonatkozik: minél kisebb havi díjat fi zet egy vállalkozás, annál nagyobb költséget jelentenek számára az egyes banki tranzakciók és a kapcsolódó szolgáltatások. Az elektronikus tranzakciók díjai persze a legalacsonyabbak, ezt követik a papíralapú megbízások költségei, míg a pénztáron keresztül bonyolított pénzforgalom a legdrágább. Ha azonban a cég elektronikus csomagot választ, de mégis papíralapon adja be a megbízásokat, akkor összességében jóval drágább is lehet a bankolás, mint tervezte. Ráadásul nemcsak a számlavezetési díjat kell nézni, hanem a tranzakciók árát is.

Praktikusan: össze kell számolni, hogy a cég átlagosan hány megbízást ad a banknak egy hónapban, s ezeknek összesen mekkora a költsége. Ehhez hozzá kell adni az egyéb díjakat, mint amilyen a készpénzfelvételi díj, kártyadíj, havi költség, s így tovább. Nem kell manuálisan számolni, hiszen a bank számlát is küld a költségekről. Ezt az összeget kell összehasonlítani az adott tranzakciószámra érvényes csomagárral. (Sok bank ügyfélreferense jogosult egyedi kedvezményeket is adni az új ügyfeleknek, ezekre is érdemes rákérdezni.)

Ha egy kis cég egy hónapban kevés (4-5) átutalást kíván végrehajtani, és ezeknek az értéke is csekély, utalásonként pár tízezer forint, akkor érdemes minimum- vagy alapcsomagot választani. A hazai adórendszer sajátosságai miatt ugyanakkor ez jószerével csak az egyszemélyes cégekre vonatkozik, azaz a valóban prosperáló, s néhány alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak magasabb csomagot érdemes választaniuk.

Majd minden banknak van olyan ajánlata, amely tartalmazza a számlavezetés díját, és legtöbb esetben a számlához kapcsolódó bankkártya éves költségét is. Az alapcsomag mellett több banknál létezik „e-csomag” is, amelyet a bankok olyan ügyfelek számára ajánlanak, akik előnyben részesítik az elektronikus ügyintézést a hagyományos tranzakciókkal szemben.

E konstrukciókba érdekes és hasznos szolgáltatásokat is integrálnak a bankok. A Budapest Bank például ingyenes Google hirdetési keretet vagy épp díjmentes APEH-utalásokat, míg az OTP visszatérítést ajánl fel a tranzakciós díjakból, ha egy cégnél a vállalásoknak megfelelően nő az átutalások összege.

Ennél is fontosabb az OTP szolgáltatása, amely ingyenesen kínál hitelesített elektronikus számlakivonatot. Ez azért fontos, mert sok kisvállalkozó a könyvelője tanácsára, jogi okokból nem tér át az elektronikus bankolásra: a hatóságokkal való vitás esetekben ugyanis még sok helyen gondot okozhat a papíralapú bizonylatok hiánya. A hitelesített elektronikus számlakivonatot azonban a jogszabály alapján el kell fogadniuk a hivataloknak, ráadásul a könyvelőszoftverek is gyorsabban és könnyebben tudnak dolgozni ezekből.

Gyakori kedvezmény az ingyenes vagy kedvezményes SMS-értesítő és az ingyenes bankon belüli átutalás lehetősége is.

Előbbi esetén a pénzügyi vezető vagy az ügyvezető megfelelő kontrollhoz jut a bankszámla fölött, utóbbi pedig akkor lehet érdekes, ha az alkalmazottak is azonos banknál vannak.

Online banki ügyintézés bármikor, bárhonnan
Online banki ügyintézés bármikor, bárhonnan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.