Ellenkampányolnak a fogyasztóvédők

Fizetetthirdetés-sorozatot indítottak a fogyasztóvédők: az egyik ingyenes napilapban a fogyasztói csoportok veszélyeire figyelmeztetik a fogyasztókat. Ezek a cégek reklámjaikban úgy tüntetik fel magukat, mintha hitelt nyújtanának, valójában tagsági díjat szednek, és azt osztják újra az ügyfeleik között. A reklámokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közösen tette közzé.

A hivataloknál elmondták, azért volt erre szükség, mivel a fogyasztói csoportos cégekkel szemben a GVH és a PSZÁF is eljárt, azonban a bírságok nyomán a cégek mit sem változtattak megtévesztő hirdetéseiken, a hivatalok ügyfélszolgálatait pedig ma is naponta több tucat bajba jutott adós keresi meg a fogyasztói csoportokkal kapcsolatban. A közös kampánynak lesz folytatása. A fogyasztóvédők ugyanis a jövőben stratégiát váltanak és a bírság mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztók sajtó útján történő tájékoztatására.

A GVH nemrég megállapította: hiába szabnak ki az utóbbi években kimagasló bírságokat a fogyasztókat megtévesztő cégekre, érdemben nem csökken az ilyen esetek száma. A médiában megszokott balekcsalogató – „BAR listásoknak” könynyű és gyors hitellehetőséget vagy betegeknek különféle csodagyógyszert ígérő – reklámok nem tűntek el. Olyan cégek is hirdetnek amelyeket már valamelyik fogyasztóvédelmi hatóság elmarasztalt. A kiszolgáltatott fogyasztók átverése ugyanis nagyon jó üzlet a csalóknak. Zenisek Andrea, a GVH szóvivője szerint a cégek inkább kifizetik a bírságot, ám a helyreigazító közlemények közzétételét – ha erre kötelezte is őket a GVH – minden lehetséges módon megpróbálják elodázni. Az még formálódik, hogy milyen más esetben, és mikor élnek a fogyasztóvédők az ellenkampány eszközével. Az NFH és a PSZÁF saját büdzséjéből állja a hirdetésekre eső részét, a versenyhivatal pedig a kiszabott bírságok egy meghatározott részét fordíthatja ilyen célra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.