Sztárokra vár Rákospalota

Tizennégymilliárd forintos hitelből és hárommilliárdos saját tőkéből épült föl Európa egyik legmodernebb filmstúdió-együttese Rákospalota határában. Hollywoodi típusú nagyprodukciókra vár, amelyek jórészt elkerülték Budapestet az utóbbi években.

Az Avatar című szuperprodukció gyártásában is közreműködő hollywoodi Raleigh Studios és a finanszírozási hátteret szervező hazai Origó Film Group együttműködésével három évig tartottak az előkészületek. Mára Rákospalota határában közel 40 ezer négyzetméteren áll nyolc, forgatásra kész stúdióépület, amelyek közül a legkisebb 1200, a legnagyobb 4400 négyzetméter alapterületű. Mindezt raktárbázis, kiszolgáló és adminisztrációs terek egészítik ki, a tágas udvaron több különlegesen kialakított, sminkelésre, pihenésre szolgáló lakókocsi áll, közülük kettő a majd itt forgató sztárok luxusigényeit hivatott kielégíteni.

Nem tudni, először kikét, mert lázas díszletépítés nyomai látszanak ugyan az egyik stúdióépületben, de a sajtónak rendezett csütörtöki bejáráson bővebbet nem árult el a Raleigh elnöke,Michael Moore (nem azonos a rámenősségéről híres amerikai dokurendezővel). Csupán annyit mondott kérdésünkre, hogy már hét produkcióval szerződtek, amerikaiakkal és európaiakkal egyaránt. A Raleigh-nél nem félnek attól, hogy petrezselymet kell majd árulniuk a hatalmas munkacsarnokokban. Annak ellenére, hogy részben az uniós jogharmonizáció elhúzódása, részben a hollywoodi sztrájkok miatt korábban szinte leállt nálunk a nagyfilmek bérmunkája (Csehországba, Romániába vagy Németországba mentek inkább), s a múlt év sem kecsegtetett sok jóval.

A Hollywoodon kívül Amerika és a világ több pontjánműködő Raleigh azonban Los Angeles-i központja révén közvetlen kapcsolatot kínál a producereknek, ami előnyt jelent.

A magyarországi beruházást Moore és a tájékoztatón részt vevő budapesti USA-nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis azzal indokolta, hogy itt komoly filmgyártó hagyomány és szakértelem van, de viszonylag alacsony a személyzet bére, jó az infrastruktúra, Budapest ideális külső „díszlet”, és közel van a repülőtér.

Ehhez hozzátehetjük, hogy az amerikai építtető a 17 milliárdos beruházás 85 százalékára 12 éves futamidejű hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól (15 százalékot saját tőkéből fedez), és a projekt 178 milliós egyedi állami támogatásban is részesült. A működésben pedig a stúdió számíthat a fi lmgyártásnak járó 20 százalékos adó-visszatérítésre. Jól jár ugyanakkor a mezőgazdasági körzetet belterületté átminősítő XV. kerület is, hiszen ha minden a terv szerint halad, százmilliós nagyságrendű adóbevételre tehet szert évente. Újabb kölcsönös üzleti előnyöket jelent, hogy a rákospalotai hulladékégető elégíti ki a szomszédságába települt filmes komplexum tetemes villanyáram- és gőzszükségletét. A kerület polgármestere, Hajdu László abban is reménykedik, hogy a felfutás idején akár 1800-2000 főt foglalkoztató komplexum old valamit a helyi foglalkoztatási gondokon. A magyarországi Raleighközpont egyelőre 100 főnek ad munkát.

Reflektorok csapóra várva
Reflektorok csapóra várva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.