Rossz vágányra tévedt az ipar

Az előző havihoz képest csökkent, az egy évvel korábbihoz viszonyítva nőtt a hazai ipar teljesítménye. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a havi csökkenés 0,4 százalékos, az éves szintű növekedés viszont 2,8 százalékos volt. Az éves növekmény februárban elérte a 8,1, januárban pedig az 5,1 százalékot. Az exportorientált ipar kibocsátása az első negyedévben 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

Óva int messzemenő következtetések levonásától Kondrát Zsolt. Szerinte az ipar teljesítménye hónapról hónapra meglehetősen nagy kilengéseket mutat, és most éppen úgy tűnik, mintha „kifogyott volna a szuflából”, amit az MKB Bank vezető elemzője a még mindig erősen visszafogott belső fogyasztással, illetve a készletfeltöltések végeztét követő keresletcsökkenéssel magyaráz. A márciusi adatok rosszabbak a piaci konszenzusnál és az MKB előrejelzésénél is – teszi hozzá gyorsértékelésében.

A görög adósságválság újabb recesszióba süllyesztheti az euróövezet gazdaságát – figyelmeztet a szakértő, aki úgy véli, az ipar idei kibocsátása 5–7 százalékkal haladja meg a tavalyit. Ez jól hangzik, ám azt is tudni kell, hogy a 2009-es bázis rendkívül alacsony. Jövőre az ideinél 3-4 százalékkal lehet magasabb a hazai ipar által megtermelt érték.

Török Zoltán viszont jó adatként értelmezi a márciusi mutatót, mivel ő a bázishatás miatt eleve visszaesésre számított. Emlékeztetett arra, hogy 2009 márciusában az ipar az előtte lévő és az utána jövő hónapokéhoz képest kiemelkedően teljesített, így magas szintre helyezte a viszonyításhoz használt mércét. A Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta, hogy szeptemberig 4-5 százalék körüli stabil ipari növekedést vár, ami az év végére 2-3 százalékra lassulhat le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.