Japán Elannal gyorsít Járaiék biztosítója

– A gyors növekedés pénzügyi igénye miatt új befektetőt kellett bevonnia a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.-nek – mondta tegnapi tájékoztatóján Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke, aki „másodállásban” a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója. A friss tőkét az SBI European Fund adja: a kockázatitőke-alap tízmillió eurót fektet a társaságba, amelyben így tízszázalékos részesedést szerez.

Az alap többségi, 60 százalékos tulajdonosa a japán SBI Holdings (a vállalat több pénzügyi szolgáltatóban, például biztosítókban is érdekelt), míg a fennmaradó rész a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) befektetéseit kezelő MFB Invest kezében van. A 100 millió eurót kezelő SBI European Fundnak ez az első befektetése, az alap főként Magyarországon, illetve a régióban keres olyan cégeket, amelyek jelentős bővülés előtt állnak – fogalmazott Tzvetkov Julián, az alapot kezelő Elan SBI Capital Partners Zrt. vezérigazgatója.

Járai Zsigmond elmondása szerint a mostani tőkeemeléssel egy évig biztosított a CIG finanszírozása. Bár további zártkörű tőkeemelésre továbbra is nyitottak a biztosítónál, a következő lökést vélhetően a társaság tőzsdei bevezetése adhatja majd. Horváth Béla, az igazgatóság elnöke szerint a biztosító hamarosan tőzsdeképes lesz, az Elannal kötött megállapodás értelmében legkésőbb jövő júniusig bevezetik a cég részvényeit a parkettre.

A CIG az egy évvel korábbi négymilliárd után tavaly 12 milliárd forint díjbevételt ért el. Ezen belül a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások állománydíja a 2008-as kétmilliárdról 4,8 milliárd forintra nőtt, miközben a piac – az új szerzések terén – közel negyedével szűkült – ismertette a tavalyi számokat Gaál Csaba vezérigazgató. A biztosító a tavalyi évet 2,2 milliárd forintos veszteséggel zárta. Horváth Béla szerint az induló életbiztosítók jellemzően hat-hét év alatt válnak nyereségessé, az elnök szerint ennyi idő a CIG-nek is elegendő lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.