Szlovákok kebeleznék be a Gyulait

Az itthon jelentős húsipari csoporttá vált szlovák hátterű Penta a Gyulai Húskombinátot szeretné megszerezni, s úgy látszik, jó úton haladnak.

Bár Csányi Sándorral szemben alulmaradt a Herz Szalámigyárért folyó versenyben a szlovák hátterű Penta-csoport, a kudarc a társaság étvágyát nem vette el. A Népszabadság információi szerint a Debreceni Hús Zrt.-ből, a szolnoki Szola-Meat Kft.-ből és a békéscsabai Csaba-Hús Kft.-ből álló vállalat újabb szereplővel, a Gyulai Húskombinát Zrt.-vel szeretné bővíteni portfólióját. Ráadásul ez már nemcsak egy egyszerű vízió, hanem érdemi lépések is történtek.

A gyulai cég épülete – szlovák kézbe kerülhetnek a viharsarki kolbászok
A gyulai cég épülete – szlovák kézbe kerülhetnek a viharsarki kolbászok

A szlovák vállalatcsoport az év elején kereste meg a hazai húspiacon mostanra szinte egyedüli függetlenként állva maradt, évente 8-8,5 milliárd forintos forgalmat lebonyolító gyulai társaságot. Az érdeklődést tett követte, az „indikatív ajánlattételen” is túl van a Penta. Ez persze édeskevés lenne egy ekkora léptékű befektetés eldöntéséhez – ez az ajánlat nem is kötelezi semmire a Pentát –, előbb át kívánják világítani a viharsarki céget, amihez engedélyt kértek. Információink szerint a titokszoba ajtaját a közeli napokban megnyitják előttük.

Ez nem feltétlenül magától értetődő reakció a gyulaiak részéről, hiszen amennyiben az üzlet mégsem születne meg, akkor a Penta – mint ma még konkurens – igencsak értékes információkat szerezhetne a Húskombinátról. Az üggyel kapcsolatban kerestük a Penta hazai képviselőit és a Gyulai Húskombinát vezetőit is. Előbbit tegnap nem sikerült elérni, a Békés megyei cég vezérigazgatója, Ruck János pedig nem kívánt nyilatkozni a témában.

Lapunk által megkérdezett élelmiszer-ipari szakértők és elemzők ugyanakkor azon véleményüknek is hangot adtak, hogy – pusztán nemzeti érzelmű okokból – nem lenne szerencsés, ha Békés megye talán két legismertebb élelmiszer-ipari terméke, a Csabai és a Gyulai kolbász is külföldi tulajdonba kerülne. (Előbbi már most is a Penta-csoporté.) Ezzel együtt elismerték, hogy egy stabil pénzügyi hátterű tulajdonos mindenképpen jót tenne a Gyulai Húskombinátnak. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a gazdasági válság miatt labilis pénzügyi helyzetbe került cég tavaly egymilliárd forintos forráshoz jutott a hazai élelmiszer-feldolgozók számára meghirdetett forgóeszköz-finaszírozási program keretében, amiből hatékonyabbá tették a termelést.

A hitelt a K & H Banktól vették fel, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyolcvanszázalékos garanciavállalása mellett. Az elemzők ugyanakkor hozzátették: ha a Penta versenyben akar maradni a belföldi piacon a Herz megszerzésével immár igencsak nagyra növő Pick-Délhús-csoporttal, akkor kénytelen ilyen akvizíciókon gondolkodni. A lépés „szükségességét” firtató kérdésünkre sommásan csak annyit válaszoltak: teljesen logikus lenne a Gyulai megszerzése a Penta számára. Utóbbi társaság egyébként az elmúlt év folyamán vonta össze a meglévő, már említett vállalatait, amelyeket a szlovák tőkebefektetési társaság korábban vásárolt meg Román Gyula húsipari vállalkozótól. A cégek az egyébként budapesti székhelyű Debreceni Group Kft.-be olvadtak be, ami a Carnibona Holding tulajdonában van, ez viszont Penta-érdekeltség. Koncentrációs törekvésüket jelezte az is, hogy korábban már összevonták három szlovákiai feldolgozójukat is.

A Penta igyekezetét egy másik, az Európai Unió előtt folyó eljárás is magyarázhatja, ami aligha lenne döntő érv egy ekkora léptékű akvizíció esetében, ám a „menyasszonyt” mindenképpen szebbé teheti. Úgy tudjuk, hogy Brüsszeltől a Gyulai és a Csabai kolbász is hamarosan – még az első fél évben – földrajzi oltalmat kap, aminek komoly üzleti értéke lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.