Röviden

Bejött a Groupamának az OTP Garancia megvétele

Jól járt az OTP Garancia felvásárlásával és beolvasztásával a Groupama. A tavaly áprilisban létrejött Groupama Garancia díjbevétele ugyan két százalékkal 87 milliárd forintra csökkent 2009-ben (a két biztosító egy évvel korábbi összesített bevételéhez képest), ám ez a szektor hét százalékot meghaladó átlagához viszonyítva még így is jó eredmény. A társaság tavaly ezzel a harmadik legnagyobb biztosító lett, miközben profitabilitását is megőrizte, adózás utáni nyeresége 10,7 milliárd forint volt. Idén a nem életbiztosítási üzletágban – területenként – nulla-hat százalékos díjbevétel-növekedést várnak, és az életbiztosításoknál is enyhe növekedéssel kalkulálnak. (H. B.)

Az IMF kőbe véseti a román költségvetési hiánycélt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodik a román kormánnyal korábban kötött egyezséghez, miszerint az államháztartási hiány értéke nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékát. A hiány tavaly elérte a 7,2 százalékot, miután az IMF kétszer is engedte a célértéknövelését. Az IMF-fel tárgyaló Radu Berceanu közlekedési miniszter nem tudta meggyőzni a Romániát hitelező IMF-et, hogy a GDP 0,4-0,5 százalékát az elkezdett infrastrukturális beruházásokra fordíthassák. Felpanaszolta, hogy pénzhiány miatt az idén egyetlen kilométer autópályát sem tudnak átadni. (MTI)

A kormánytól remél segítséget a cégek kétharmada

Az Ipsos piackutató felmérése szerint a hazai cégvezetők, mintegy 60 százaléka a törvényhozástól, a szabályozói környezet átalakulásától vár segítséget a válság miatt szükséges átalakuláshoz, több mint 35 százalékuk a tulajdonostól várna segítséget, míg 33 százalékuk a bankoktól, s mindössze 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gyökeres átalakulást egymaga is véghez tudná vinni. Negyven százalék vélte úgy, hogy új üzleti modellre van szükség a sikerhez, s csak 24 százalékuk látja úgy, hogy ez a hatékonyság növelésével elérhető. (MTI)

Befektetői roham indult az értékálló aranyért

A növekvő kereslet miatt ismét 1180 dollár fölé ment az arany árfolyama, amely akár az 1230 dolláros szintet is elérheti a közeljövőben – véli az aranypiac.hu. A szakportál a kurzus további erősödésére számít, megjegyezve, hogy korrekció is bármikor bekövetkezhet. A bizonytalanságok miatt nem érdemes mindent aranyra váltani, amíg az 1230 dolláros unciánkénti szintet tartósan le nem küzdi az árfolyam – hangsúlyozzák. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.