Nyáron tovább drágul az olaj a világpiacon

Az egymással ellentétes hatású hírek nyomán az olajár leragadt a hordónkénti 86 dollár környékén. Sok jóval azonban nem kecsegtet a jövő: a nyár újabb áremelésekkel fenyeget.

A gigantikusra hizlalt görög mentőcsomag társadalmi fogadtatását övező kételyek miatt erősödött a dollár az euróhoz képest. Ez elvben kedvezett volna a tőzsdei olajárjegyzések csökkenésének, ám ezt kiegyenlítette a Mexikói-öbölben felrobbant és környezeti katasztrófát okozó olajkitermelő platform: az ellátási aggodalmak felhajtják az árakat. Így az észak-amerikai WTI alaptípussal New Yorkban 86,6, az északi-tengeri Brenttel pedig Londonban 88,7 dolláron kereskedtek hétfőn.

Elemzők szerint egyelőre az érzelmeké a döntő szó a piacokon, hiszen egy 110 milliárd euró értékű, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által összeadott görög kölcsönnek éppenséggel doppingolnia kellett volna a nyersanyagpiacokat, ezzel szemben maga a bejelentés is langyos fogadtatásban részesült. Mint ahogy önmagában a brit BP olajtársaság tragikus sorsra jutott kitermelőplatformja sem okozna ellátási problémákat a világ legnagyobb gazdasága számára. Az viszont annál inkább, hogy a katasztrófa nyomán feltörő olaj elborítja a tengerfelszínt, és a szennyezés gyors terjedése miatt biztonsági okokból a hatóságok leállíttatták a kitermelést két másik platformon –jelentette a Reuters.

Bizonytalansági tényezőként jelent meg az árban a kínai jegybank vasárnap bejelentett döntése, mellyel az idén immár harmadik alkalommal –ezúttal 50 bázisponttal –, 17 százalékra növelik a bankok kötelező tartalékrátáját. Peking ezzel mérsékelni akarja a hitelezést, visszafogni a nekilódult infl ációt és hűteni túlpörgött gazdaságát. Az Egyesült Államokban ilyen veszély egyelőre nincs, ott az első negyedévben mért 3,2 százalékos éves szintű GDP-bővülés fokozására helyezik a hangsúlyt.

A kereskedőket és a termelőket nem kell sajnálni: azt a hordó olajat, amit nem vesznek majd meg a kínaiak, eladják az amerikaiaknak. Ebből fakadóan a távolabbi kilátások is visszafogottak, a három számjegyű olajár valószínűsége az idén még csekély. Kínálati oldalon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tökéletesen elégedett a mai helyzettel, s nem áll szándékában a napi 24,8 millió hordós felhozatalon változtatni. A kartell tagállamai szerint az a lényeg, hogy az ár a 75–85 dolláros sávban stabilizálódjon – persze felfelé azért elmozdulhat.

A gyorsuló globális konjunktúra erősödése láttán módosította előrejelzését a JP Morgan bankház. A Brentnél 88,60, a WTI-nél 88 dollárra növelte az éves átlagárra vonatkozó becslését. A 4-4,5 dolláros plusz hamar beépül az árba, amely az év végén kezdi a százas szint ostromát. Azelőtt még a nyári utazási szezon verheti fel az árakat, ilyenkor 5-8 százalékkal „kötelező” drágítani.

Újabb csúcson a benzinár

Szerdától négy forinttal drágul a benzin és nyolccal a gázolaj literenkénti ára. A benzin esetében ez újabb rekorddöntést jelent. A gázolajárban még van „tartalék”: egységára elmarad a több mint másfél évvel ezelőtti 336 forintos rekordtól. A 95-ös oktánszámú üzemanyagért átlagosan 341 forintot, a gázolajért pedig 321 forintot kérhetnek a töltőállomásokon. Utoljára április 8-án emelkedtek az üzemanyagárak. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.