Állami segítséggel állhat talpra a Ganz-Röck

Mintegy kétmilliárd forintos hitel felvételére kap készfizető kezességet a kormánytól a TE Ganz-Röck Zrt. Az elsősorban erőművi berendezéseket gyártó vállalat számára ez komoly segítség, ám a cég sorsa csak akkor fordulhat jóra, ha a megrendelők is visszatérnek.

Rendeződni látszik az egy ideje már komoly pénzügyi és fizetési nehézségekkel küzdő TE Ganz-Röck (GR) Zrt. sorsa. A budapesti székhelyű, ám Kiskunfélegyházán működő társaság számára az állam ugyanis legfeljebb 12 hónap lejáratra, maximum 2,071 milliárd forint likviditási hitelre és annak járulékaira készfi zető kezességet vállal – jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A kezességvállalásról szóló rendelet egyúttal rendelkezik arról is, hogy a hitelfolyósítást követő 6 hónapon belül készítsenek reorganizációs és szerkezetátalakítási programot, amelyet az EU illetékes szervezeteivel is egyeztetni kell. A cég elsősorban energetikai, erőművi berendezések, kazánok tervezésével, gyártásával és azokhoz kapcsolódó projektekkel foglalkozik.

A GR még 2006-ben jött létre a bedőlt Transelektro-csoport erőműveket építő vállalatának jogutódjaként. Hiába lépett be azonban új tulajdonosként a Resonator Kft. és a Vegyépszer Zrt., a GR által felhalmozott 4,5 milliárd forintos banki hitelekből fakadó kötelezettség kezelése számukra is komoly nehézséget okozott.

Az igazi gondok azonban mégis a gazdasági válság következtében jöttek elő. Miután a termeléshez nem volt meg a szükséges forgóeszköz-állomány, több megrendelő is továbbállt. Lassacskán elmaradoztak a megbízások, s idővel már a dolgozók fizetését sem tudták a megállapodások szerint rendezni. Márciusban például még a tavaly decemberi bérüket sem kapták meg egyes alkalmazottak – mondta a NépszabadságnakSárosi Péter, a vasasszakszervezet dél-alföldi regionális elnöke. Ennek következtében az állományban lévők sztrájkba léptek. A cég vezetői egyébként már több mint egy éve is jelezték, hogy a meglévő megrendelések ellenére a likviditási problémák miatt veszélybe került a GR működése.

A szakszervezeti elnök felvetésünkre, hogy vajon miért kapott most készfizető kezességet a GR, és miért épp ez a vállalat jutott ilyen segítséghez, úgy válaszolt: a megítélt pénzügyi mankó biztosítása nem volt előzmények nélküli. A társaság vezetői már tavaly májusban igényeltek több mint hárommilliárd forintos szabad felhasználású, kormánygaranciát igénylő hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A pénzintézet sajtóosztályán ugyanakkor elmondták: a mostani, szóban forgó állami kezesség nem az MFB-hez kötődik, így annak forrása sem a bank kerete. A kormány a megmentési és szerkezetátalakítási célú kölcsön mögé ad garanciát, a hitel nyújtására pedig az Államadósság Kezelő Központ ír ki pályázatot. Erre kereskedelmi bankok ajánlatait várják. (Ezen az MFB, ha akarna sem tudna indulni, mert ennek a hitelnek a futamideje éven belüli, a fejlesztési bank pedig csak éven túli kölcsönöket folyósít.) Ennek az egyedi készfizető kezességnek a forrása a mindenkori költségvetésben van elkülönítve – jegyezték meg.

Sárosi hozzátette: az állami segítség és a társaság mellett az szólhat, hogy a vállalat bedőlése a szokásosnál is fájdalmasabb lenne, mivel olyan erőművi berendezéseket gyártanak, és olyan szakmai tudás halmoztak már fel a cégnél, amely – szerinte – a környező országokban is ritkaság. A pénzügyi nehézségek és terhek nélkül komoly piacuk lenne. Úgy vélte, hogy a döntés révén rendezni lehet a vállalat sorsát, és elhárulhatnak a termelési nehézségek, ám mindez vajmi keveset ér akkor, ha a megrendelők nem térnek viszsza. A GR sorsa a kölcsön mellett lényegében ezen múlik –jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.