Új gyárat épít a Pick

Az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjában zöldmezős beruházásként kívánja létrehozni Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó üzemét a Pick Szeged Zrt. tulajdonosa, Csányi Sándor. A Pick vezérigazgatója, Kovács László lapunknak elmondta: a cég jelenlegi feldolgozóüzemét negyven éve hozták létre, és hosszabb távon nem felel meg a várhatóan még szigorúbbá váló hatékonysági és élelmiszer-biztonsági követelményeknek.

A Pick ma is Közép-Európa egyik meghatározó szárazáru- és húskészítménygyártó cége. Ahhoz azonban, hogy megőrizze, sőt növelje versenyképességét és eladásait hagyományos piacain, illetve javítsa piaci részesedést szerezzen a távol-keleti és az orosz piacon, új üzemet kell létrehoznia.

Kovács László szerint a több tízmilliárdos beruházásra csak akkor kerül sor, ha európai uniós támogatást is sikerül szerezni hozzá. Erre van lehetőség, de feltétlenül szükség lesz a kormányzat segítségére. Az új üzem – a szegedi önkormányzat vezetőivel egyeztetve – olyan helyen épül fel, ahol lehetőség lesz további bővítésre. A régi üzemben a termelés zavartalanul folyhat, ameddig a zöldmezős gyár el nem készül.

A Pick Szeged Zrt. jelenleg 2800 embert foglalkoztat. A korszerű, új üzem lehetővé teszi, hogy a jövőben is munkát adjanak enynyi embernek. Mint az Csányi Sándor lapunknak adott interjújában is olvasható, a cégcsoport saját maga kívánja előállítani a kiegyensúlyozott piacbővítéshez szükséges nyersanyagot Dalmandon és Bólyban. Kovács László ezt azzal egészítette ki: a magyar élősertés-piac ma rendkívül bizonytalan. Egyik hónapban van sertés, a másikban nincs, vagy nagyon drága. Olyan mennyiséget és minőséget, amivel hosszú távon részesedést lehet szerezni Japán, Dél-Korea és Oroszország piacán, csak biztonságos alapanyagháttérrel lehet előállítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.