Amerika fél a fertőzéstől

Csúszós lejtőn indult-e el Európa? – teszik fel a kérdést a pénzükért aggódó befektetők Amerikában, a mediterrán krízis nyomán.

Az euró felett a The Wall Street Journal már megkongatta a vészharangot, elismerve ugyanakkor a közös pénz válságának egyetlen akaratlan előnyét: a gyenge euró javítja az öreg kontinens exportképességét. – Az igazi gond a fertőzés, a görög drámában ez jelenti a legújabb felvonást –nyilatkozta John Stoltzfus, a Ticonderoga Securities brókercég vezető elemzője. A befektetők riadalma nyomán a görögök óráról órára rosszabb feltételekkel tudják finanszírozni magukat piaci forrásból.

A keddi letargia után tegnapra megkönnyebbültek az amerikai piacok. Az előző napi nagy „görög zuhanás” után a Dow Jones ipari átlagindex újra a lélektani 11 ezres érték fölé emelkedett, és javult a S & P 500, valamint a Nasdaq is. Az elemzők a fordulatot a jó amerikai céges eredményekkel, valamint azzalmagyarázták, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed éppen ülésező nyílt piaci bizottsága várhatóan kedvezőbb képet fest a gazdasági állapotáról. A görög államadósság spekulatívvá, valamint Portugália visszaminősítése nyomán az amerikai befektetők is a biztonságosnak tartott invesztíciókba, így aranyba, amerikai államkötvényekbe, az euróhoz képest tovább erősödő dollárba menekítették pénzüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.