Jó szomszédok a Hernád-völgyben

Lassan négy évtizede a Borsodi Sörgyár határozza meg Bőcs, a Hernád-völgyi település életét. A ma már a Starbev tulajdonában lévő vállalkozás mindig is szimbiózisban élt a községgel.A helyi önkormányzattal számos közös programmal igyekeznek komfortosabbá tenni környezetüket.

Legújabbkori kapcsolatunk 2008-ban kezdődött – mondta Stefánkovits Ildikó, a Borsodi Sörgyár Zrt. jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója. – A település lakói számára szerettük volna egyértelművé tenni: mind számukra, mind a gyár érdekében mennyire fontos a környezet. Már csak azért is, mert 1973-ban a messze földön legjobb minőségű víz miatt választották a gyár létrehozói ezt a települést. Ezért számunkra is fontos, hogy ezt a természeti örökséget és az élő környezetet sérülésmentesen megtartsuk, védjük.

Ugyanilyen fontosnak tartják mintegy 600 munkatársuk élet- és környezeti körülményeinek javítását. Ezért is vesznek részt a társadalmi eseményeken, falunapokon, ha mással nem, akkor termékeikkel biztosítják a tombolanyereményeket. Dolgozóik többsége Bőcsön és a három közeli településen lakik. Megtudtuk azt is, hogy minden, a környezetet is érintő beruházásról egyeztetnek a bőcsi önkormányzattal.

Sokrétű segítség

2007-benmunkatársaikkörében gyűjtést szerveztek – amelyhez a vállalat is jelentős összeggel járult hozzá –, hogy egyik kollégájuk kisfiának őssejtbeültetését segítsék. De ugyanilyen együttműködés az is, hogy közös megoldást keressenek az önkormányzat egy közösségi beruházási tervéhez. Ehhez ugyanis az önkormányzat nem tudott földterületet szerezni, s a sörgyár saját ingatlanrészéből egy részt eladott az önkormányzatnak.

Ugyanilyen alapon adják át azt a közvilágításrészt is az önkormányzatnak, amely egy lakótelepen működik. Ezáltal az önkormányzat számára lehetőség nyílik támogatás megszerzésére a fejlesztés érdekében. A Borsodi Sörgyár Zrt. kommunális szennyvizét 2008-ban bekötötte a település által akkoriban felépített szennyvíztisztítóba, hogy ezzel tegye hatékonyabbá, és így kedvezőbb működésűvé azt az önkormányzat számára.

A környezet védelme

Felelős vállalatként a Borsodi Sörgyár a kötelező előírások betartásán túl figyelmet fordít a természeti környezetére és annak lakóira egyaránt. Ennek öszszefogására indította el a „Sörfőző a szomszédom” programját, mely a sörgyár emberekkel, társadalmi kérdésekkel és természettel kapcsolatos programjait foglalja magában.

Az igazgató példának hozza azt a tavaly nyári alkalmat, amikor a környezetvédelmi világnapon a vállalat dolgozói a gyár környékét megtisztították az illegálisan lerakott hulladéktól. A vállalat ezzel a kezdeményezéssel indította el a környékén lévő 23 hektáros terület rekultivációját. A program eredményeként 2012 végére a sörgyár és Bőcs település határában lévő, művelésből korábban kivont terület ismét visszakapja eredeti funkcióját.

Stefánkovits Ildikó beszámolt arról is, hogy két éve, decemberben egymillió forintot adományoztak a Bőcsi Gyermekekért Alapítvány részére. Az alapítvány legfontosabb célja, hogy támogassa Bőcs település iskoláskorú gyermekeinek programjait, eseményeit, sportéletét. Az adomány összegét az alapítvány több program megvalósítására fordította, kiemelt figyelmet szentelve a fiatalok egészséges és sportos életkörülményeinek biztosítására.

Tavaly az év végén öt alapítvány munkáját támogatta a vállalat, összesen 1,7 millió forinttal. Négy környező település alapítványa részesült támogatásban: a Sporttal a Bőcsi Gyermekekért Alapítvány, a Hernádnémeti Általános Iskoláért Alapítvány, a Berzék Községért Közalapítvány és a Tiszaluci Gyermekekért Alapítvány, valamint a Sályi Mozgásfogyatékos Gyermekekért Alapítvány.

Vízakciók

Az idei március végi víz világnapja jó alkalmat jelentett arra, hogy a község lakosságával együtt átgondolják a vízhez való mindennapi viszonyukat. Ebből az alkalomból a Borsodi Sörgyár környezetvédelmi akciót indított. Felkérte munkatársait, illetve a Bőcs környékén élőket, hogy figyeljenek a vízfogyasztásukra, illetve szükség szerint változtassanak mindennapi szokásaikon.

A kezdeményezés részeként egy tájékoztató kiadványt készítettünk, illetve juttatunk el a lehető legtöbb emberhez a Bőcs környékén élők közül, hogy ezen keresztül tájékoztassunk minél több érintettet a vízgazdálkodás, a felelős vízfelhasználás és takarékosság fontosságáról – mondta Stefánkovits Ildikó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.