Dióhéjban

BROKERNET Jövő Alapítvány – 2010-ben a kultúra jegyében

A BROKERNET Jövő Alapítvány 5 fő támogatási területe közül idén kiemelt hangsúlyt fordít a kultúra támogatására. Számos egyéni kezdeményezése folytán szeretne jótékonyan részt vállalni a hazai irodalmi és kulturális élet értékeinek megóvásában, kiemelten a magyar nyelv védelmében.

Az anyanyelvünk, a magyar nyelv az egyik legszínesebb, legváltozatosabb, legkifejezőbb nyelv a világon. Átlagos becslés szerint egy magyar tinédzser 6-7000 szót használ, egy átlagos műveltségű felnőtt 10 000 szót, az átlagnál magasabban kvalifikált emberek szókincse akár 50 000 is lehet. Anyanyelvünk ápolása fontos feladat mindannyiunk számára, hiszen anyanyelvünkkel teremtünk kapcsolatot a külvilággal. Az idő múlásával és a technika fejlődésével azonban a fiatal generáció szóhasználata és szókészlete nagy változásokon megy keresztül. Az internet elterjedése és ezzel együtt a felgyorsult világ információáramlása maga után vonzza azt a tényt, hogy a rövidítések, a tőmondatok, a szóösszevonások, a szleng és az angolszász nyelvből átvett szavak egyre gyakrabban használatosak a mai fiatalság körében. Pedig anyanyelvünk sokkal árnyaltabb ennél, és szeretnék a fiatalok figyelmét felhívni erre, ezért határozták el, hogy az alapítvány programjainak keretében idén nagy hangsúlyt fektetnek anyanyelvünkre és a magyar kultuárlis életre.

A BROKERNET Jövő Alapítvány programsorozatának első lépéseként március végén a szatmárcsekei Kölcsey-emlékház javára hanghordozó berendezést adományozott, mellyel az intézmény látogatóinak szóló ismertető szöveget immár a hely szelleméhez méltó módon és minőségben lehet publikálni.

Az alapítvány jótékonysági felajánlásaként szeretne részt vállalni a nyár folyamán a tiszacsécsei Móricz Zsigmond-emlékház állagjavító felújításában.

Célja ezzel, hogy az író nagysága előtt tisztelegjen, és hozzásegítse a kultúrabarát érdeklődőket ahhoz, hogy a múzeumot még hosszú ideig, jelentőségéhez méltó állapotban látogathassák.

Önálló kezdeményezésként a BROKERNET Jövő Alapítvány pályázatot írt ki „Egy nap az anyanyelvünkért” címmel, amelynek keretén belül olyan Pest megyei általános és középiskolás osztályok pályázhattak, amelyeknek az osztályátlaga magyar nyelv és irodalom tantárgyból 4,0-es átlag felett van. Az alapítvány célja, hogy még ebben a tanévben a feltételeket teljesíteni tudó osztályokból 500 tanuló részére biztosítson egy egynapos, buszos kirándulást Széphalomra, a Magyar Nyelv Házába. Az alapítvány felvállalja a nyertes osztályok utazási költségeit – olyan módon, hogy különbuszt bérel erre a célra –, valamint a belépődíjat minden gyermek számára finanszírozza.

Szeptembertől, az új tanév megkezdésével újabb megyék versenyezhetnek a jutalomútért. Reméljük, hogy a pályázat nyertesei életre szóló élménnyel gazdagodnak.

Rendhagyó bemutató a János kórházban

Különleges látványban lehetett részük azoknak az újságíróknak, akik a napokban részt vettek a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai urológiai és sebészeti osztálya főorvosának, dr. Kovács Andrásnak bemutatóján. A professzor működés közben mutatta be a kórház új ultrahangos, hólyagon belüli vizsgálóberendezését. Az urológiai központ a Szerencsejáték Zrt. ötmillió forintos adományából vásárolta meg a rendkívül modern készüléket. A ma még kevesek által használt módszerrel, a korszerű képalkotási technikákhoz hasonló pontossággal lehet felmérni, milyen mélyre terjed ki ezen a területen a daganatos betegség. Ez azért fontos, mert szükség esetén – ha a daganat kis kiterjedésű és ilyen műtétre alkalmas – azonnal el is tudják távolítani. A vizsgálatot és a műtétet Kovács András szakszerű magyarázatával, a műtő melletti helyiségből üvegfalon keresztül kísérhették figyelemmel a tömegkommunikáció képviselői, akiknek módjuk nyílt arra, hogy a módszert a médián keresztül népszerűsítsék az érintettek körében.

Szimba pályázat baleset-megelőzésre

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. által létrehozott Biztonságért Alapítvány immár 11. alkalommal hirdette meg az oktató-nevelő intézményeknek és a gyermekeknek szóló Szimba pályázatot, melynek célja a gyermekek biztonságos közlekedésre, baleset-megelőzésre nevelése. A pályázaton az intézmények 2010-ben több mint 20 millió forintos támogatáshoz juthatnak. A bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák idén két alkalommal is jelentkezhetnek pályázatra. Az első alkalommal a pályázatok közül 100 nyertest választottak ki.

MNB Monetary-vetélkedő egymillió forintért

Ötödik alkalommal rendezett országos középiskolai vetélkedőt a Magyar Nemzeti Bank. A „Monetary – közgazdálkodj okosan” elnevezésű megmérettetésre idén 443 csapat jelentkezett. A háromfordulós – internetes és helyszíni versengésből álló – vetélkedő 1 000 000 forintos fődíját a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézményének tanulóiból álló Kimidádó csapat vihette haza. A „Monetary – közgazdálkodj okosan” vetélkedő egy olyan oktató-ismeretterjesztő országos verseny, amely az ifjúság számára fontos és hasznos információkat közvetít. Célja, hogy a gazdaság látszólag bonyolult folyamatait egyszerű, közérthető formában tárja a fiatalok elé, megvilágítva az egyes, első látásra talán nehezen érthető gazdasági döntések okait és lehetséges következményeit. Mind az öt, döntőbe jutott csapat jelentős pénzjutalomban részesült, sorrendben 1 000 000, 750 000 és 500 000 forintot vihettek haza a dobogósok, míg a döntőben helyezést el nem érő két csapat 250 000 és 100 000 forintot kapott. Az MNB szándékai szerint a jövőben is megrendezi a vetélkedőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.