Bátrak tábora: együtt egészséges és beteg testvérek

A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel 2010 áprilisában a Bátor Tábor a nyári turnusok mellett ismét szervezett olyan szemesztert, ahova nemcsak a beteg gyerekeket, hanem egészséges testvéreiket is várták. Áprilisban összesen 24 városból 51 gyerek érkezett Hatvanba.

Az elmúlt évek táboroztatási tapasztalatai, a táborozó gyerekek szülei és a Bátor Táborral együttműködő gyermekorvosok, gyermekpszichológusok visszajelzései egyaránt ráirányították a Bátor Tábor figyelmét arra, hogy a beteg gyerekek mellett azok családtagjainak is segítségre, támogatásra van szükségük.

Azokban a családokban, ahol az egyik gyerek megbetegszik, óhatatlanul megváltozik a családi struktúra, az addig működőképes rendszer. A beteg gyerek több figyelmet, törődést kíván, ezért a szülőkből sok esetben aggódást, néha „túlóvást” vált ki.

Családvédelem

Ezzel összefüggésben az egészséges testvérek háttérbe szorulhatnak, kevesebb figyelmet, időt kapnak szüleiktől. Beteg testvérükkel kapcsolatban érezhetnek féltékenységet, aggódást vagy akár bűntudatot is. Nagyobb gyerekeknél az is előfordulhat, hogy a szülők tőlük több segítséget várnak el, jobban terhelik őket, nagyobb felelősség hárul rájuk. Az is gyakran megesik, hogy a beteg gyermeken kívül az egészséges testvérek is elszigetelődnek, és elveszíthetik azokat a kortárs kapcsolatokat, melyek életkoruknak megfelelően elengedhetetlenek fejlődésükhöz.

Épp ezért a testvéreknek is segítséget jelent egy olyan közeg, ahol megélhetik hasonlóságukat (saját testvérükhöz és a többi táborozóhoz egyaránt), megtapasztalhatják, hogy ugyanolyan fontos részei a családnak, mint a beteg gyermekek. Az új közös élmények megerősítik a testvéri kapcsolatokat, növelik a bizalmat és az intimitást a testvérek viszonyában.

Négynapos kaland

A Testvér Tábor négy vidám napján a kisebb és nagyobb testvérek együtt kalandozhattak a tábori programok sűrűjében. Lovagoltak, íjászkodtak, kézműveskedtek, zenéltek, fotóztak, magaskötélpályás foglalkozáson vettek részt, és közben észrevétlenül megerősödtek testvérkapcsolataik. Közösen szereztek élményeket és barátokat, rácsodálkozhattak egymás ügyességére, bátorságára. „Szuper volt, hogy a tesóm is elég bátor volt hozzá!”

– lelkendezett egy táborozó. Azáltal, hogy a testvérek közti kapcsolat javul, az egész család életében, sőt a család tágabb környezetében is pozitív változás áll be. A testvérek közti tolerancia és elfogadás erősödik, ennek hatására a szülők szorongása, valamint a tágabb környezet – barátok, iskolatársak – előítéletessége is csökken.

Aktív küzdelem

Így a testvérek közti kapcsolat elmélyülése hozzájárul a család izolációjának, a családot és a beteg gyereket érintő stigmák számának csökkenéséhez.

A Bátor Tábor célja a családokat átsegíteni a nehézségeken, és elősegíteni a családi kohézió kialakulását. Mindezt egy mondatba összefoglalva úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a betegség passzív elfogadását átalakítjuk a betegséggel való aktív küzdelemmé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.